Transparantie essentieel voor accountantskantoor

Het is niet erg als accountantskantoren geen jaarverslagen publiceren , maar het is wel belangrijk dat zij transparant zijn. Dat kan op meer manieren. Dit stelt Berry Wammes, hoofd beleid & Innovatie van het NIVRA naar aanleiding van het afschaffen van het Nederlandse jaarverslag door Ernst & Young.

“Ernst & Young is niet verplicht om een jaarverslag te publiceren”, aldus Wammes. “Ze hebben ook geen externe aandeelhouders. Jaarverslagen van accountantskantoren zijn om die reden van oudsher vooral gericht op de arbeidsmarkt. Maar voor dat soort informatie heb je niet per se een jaarverslag nodig.”

“Accountantskantoren hebben daarentegen wel een publieke functie. Het is belangrijk dat klanten en maatschappelijke organisaties inzicht kunnen krijgen in zaken als besturing, kwaliteitsbeheersing, omzetverdeling en de beloningsgrondslagen die kantoren hanteren.”

“Niet voor niets heeft de wetgever daarvoor het transparantieverslag verplicht gesteld. Dat vermindert de noodzaak van een jaarverslag, dat in dit geval toch betrekkelijk vrijblijvend is. En daarnaast blijft de website beschikbaar als medium voor actuele informatie aan het publiek.”

Gerelateerde artikelen