Tip 3: Hoe controleer ik de financiële gezondheid van mijn (keten)partners?

Kans op schade door bedrijfsfaillissementen neemt toe

Volgens kredietverzekeraar Atradius gaat het aantal faillissementen dit jaar oplopen. Het is daarom belangrijk om te weten of een bedrijf in je keten financieel gezond is, zodat je geen risico loopt op wanbetaling of leveringsproblemen. Maar het identificeren van signalen dat een bedrijf in uw toeleveringsketen op omvallen staat, kan complex zijn, maar het is belangrijk om waakzaam te zijn, vooral als u afhankelijk bent van dat bedrijf voor uw eigen activiteiten.

FM presenteert komende weken elke week een tip voor CFO’s, financieel directeuren en hoger financieel management over welke waarschuwingssignalen niet gemist mogen worden. Vandaag deel drie.

3. Informeer bij partners in de keten naar hun beleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Deze richtlijnen zijn niet altijd verplicht maar kunnen inzicht geven hoe gezond financiële bedrijven zijn als het gaat om de implementatie van milieubeleid, corruptie- & fraudecontrole of sociale arbeidsomstandigheden in de keten.

In veel gevallen moeten ondernemingen en organisaties daarvoor namelijk extra investeringen doen; het uitblijven daarvan kan duiden op een ongezonde of onzekere financiële situatie in de keten.

Je kunt ook gebruik maken van internationale richtlijnen, sociale standaarden en audittools om het MVO-niveau van bedrijven te bepalen en hun mogelijkheden om daarvoor middelen vrij te maken.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Lees ook:

Gerelateerde artikelen