Tip 2: Hoe controleer ik de financiële gezondheid van mijn (keten)partners?

Kans op schade door bedrijfsfaillissementen neemt toe

Volgens kredietverzekeraar Atradius gaat het aantal faillissementen dit jaar oplopen. Het is daarom belangrijk om te weten of een bedrijf in je keten financieel gezond is, zodat je geen risico loopt op wanbetaling of leveringsproblemen. Maar het identificeren van signalen dat een bedrijf in uw toeleveringsketen op omvallen staat, kan complex zijn, maar het is belangrijk om waakzaam te zijn, vooral als u afhankelijk bent van dat bedrijf voor uw eigen activiteiten.

FM presenteert komende weken elke week een tip voor CFO’s, financieel directeuren en hoger financieel management over welke waarschuwingssignalen niet gemist mogen worden. Vandaag deel 2.

2. Vraag partner- en ketenbedrijven regelmatig om een recente jaarrekening of kredietrapport (of van de meest essentiële dochterondernemingen). Daarmee kun je de financiële situatie en de kredietwaardigheid van het partnerbedrijf of ketenbedrijf beoordelen.

Doe dit ook in tijden waarin niet getwijfeld wordt aan de financiële gezondheid van je partnerbedrijven in de keten, zodat vergelijkingen mogelijk zijn en trends over een langere periode/cyclus zichtbaar worden, uiteraard na data-opslag en analyse.

Lees ook:


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen