Tip 1: Hoe controleer ik de financiële gezondheid van (keten)partners?

Kans op schade door bedrijfsfaillissementen neemt toe

Volgens kredietverzekeraar Atradius gaat het aantal faillissementen dit jaar oplopen. Het is daarom belangrijk om te weten of een bedrijf in je keten financieel gezond is, zodat je geen risico loopt op wanbetaling of leveringsproblemen. Maar het identificeren van signalen dat een bedrijf in uw toeleveringsketen op omvallen staat, kan complex zijn, maar het is belangrijk om waakzaam te zijn, vooral als u afhankelijk bent van dat bedrijf voor uw eigen activiteiten.

FM presenteert komende weken elke week een tip voor CFO’s, financieel directeuren en hoger financieel management over welke waarschuwingssignalen niet gemist mogen worden. Vandaag deel 1.

1. Zoek het bedrijf op in het handelsregister van de KVK en bekijk de aanwezige informatie -vrijwel alle bedrijven moeten deze informatie op regelmatige basis aanleveren (ook al gebeurt dat niet altijd). In de data is te zien of het bedrijf ingeschreven staat, wie de (uiteindelijke) eigenaren en bestuurders zijn en in veel gevallen zijn ook financiële gegevens te achterhalen. Daarmee is dus inzicht of er sprake is van een faillissement, surseance van betaling of schuldsanering.


FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.

Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.