Thuiswerken en IT-kosten jagen bedrijven de cloud in

Pandemie voedt besef van afhankelijkheid van de technologie.

Voor bijna 95 procent van de bedrijven is de cloud essentieel om te voldoen aan bedrijfsbehoeften tijdens coronapandemie. Tal van bedrijven zijn bezig met een inhaalslag.

Dat blijkt uit onderzoek van serviceprovider NTT. Voor COVID-19 waren veel bedrijven al begonnen aan een digitale transformatie, maar door de pandemie bleek dat een groot deel niet zo flexibel was als gedacht. De pandemie legde de kwetsbaarheden bloot in de cloudinfrastructuur, security en netwerkarchitectuur van bedrijven. Die kwetsbaarheden weerhielden ze ervan om zich aan te passen. 

De pandemie heeft noodgedwongen een verandering in de beleving van bedrijven in gang gezet. Waar internationale bedrijven voor corona vooral bezig waren met het flexibeler maken van de interne infrastructuur en applicaties, moeten ze zich nu focussen op het thuiswerken van kantoormedewerkers.

Het Hybrid Cloud Report van NTT deed onderzoek onder 950 beslissers uit dertien landen, waaronder Nederland. Daaruit komt de groeiende afhankelijkheid van technologie naar voren. Negen van de tien ondervraagde beslissers vindt dat de pandemie zijn of haar bedrijf ertoe heeft gedwongen meer dan ooit afhankelijk te zijn van technologie. Zes op de tien bedrijven maken al gebruik van de hybrid cloud. Nog eens een derde (32,7) is van plan om binnen twee jaar een hybride oplossing te implementeren. 

Het is duidelijk dat de hybrid cloud wordt gezien als essentieel onderdeel voor datagedreven processen en realtime beslissingen – zowel nu als in de toekomst. 

Uit het rapport van NTT blijkt dat de kosten van de gehele IT-operatie de belangrijkste reden (41,3 procent) is voor het implementeren van de hybrid cloud. Zeker met het oog op de verschuiving naar thuiswerken, waarbij bedrijven op nieuwe, andere en vaak complexere wijze toegang nodig hebben tot data en applicaties.  

Daarnaast helpt het gebruik van de hybrid cloud bijna een derde van de bedrijven (32,8 procent) de uitrol van applicaties en diensten te versnellen, resulterend in operationele efficiëntie. 

Naast het maximaliseren van kostenefficiëntie, krijgen bedrijven ook te maken met veranderende houdingen ten opzichte van security en compliance en de complexiteit van het implementeren van de hybrid cloud. Uit het rapport blijkt dat bijna de helft van de respondenten (46,3 procent) aangeeft dat de moeilijkheden rondom het beheer van datasecurity de grootste drempel zijn bij het implementeren van de hybrid cloud. 

Volgens het rapport worden ook netwerkperformance en een gebrek aan vaardigheden gezien als belangrijke struikelblokken bij de implementatie van de hybrid cloud. Beide kunnen, als ze niet juist worden aangepakt bij de implementatie van de cloud, de voordelen die de cloud biedt tenietdoen.  

 

 

Gerelateerde artikelen