Testen ICT niet op waarde geschat

Het testen van ICT in de bouwfase wordt niet op waarde geschat. IT-leveranciers zetten het niet op de offerte uit angst zichzelf uit de markt te prijzen en bedrijven zien het als een onnodige hoge kostenpost. Het gevolg is dat het product niet aansluit op de wens van de gebruiker, wat resulteert in een gigantische kostenoverschrijding aan herstelwerkzaamheden.

Dit stelt Peter Brouwer, teamleider software engineering bij Ifective. Het testen van ICT-systemen neemt een kwart van alle bouwtijd voor een ICT-systeem in beslag. ‘Een verspilling van tijd en geld, hoor ik in de praktijk’, aldus Brouwer. Terwijl het niet testen van ICT-systemen altijd duurder uitpakt, dan wanneer in een vroegtijdig stadium al wordt getest of het systeem werkt en of het voldoet aan de klantverwachting.

Brouwer: ‘Het is 5 keer zo duur om aan het eind van een ICT-traject een fout te herstellen, dan wanneer je aan het begin een correctie toepast. Dan beïnvloedt de mismatch die je aan het begin herstelt, die de basis vormt van het systeem, niet het verdere ICT-traject.’

Brouwer raadt het bedrijfsleven aan om niet alle contracten juridisch dicht te timmeren, maar om op basis van vertrouwen samen te werken. ‘Anders krijg je wat je vraagt, in plaats van wat je wilt’, aldus Brouwer. ICT-leveranciers moeten zichzelf verplichten om testen standaard in de offerte op te nemen. Dit lijkt duurder, maar is in feite goedkoper. Bovendien resulteert het in een tevreden klant. Organisaties moeten ervan doordrongen zijn dat goedkoop duurkoop is en dat de kwaliteit van de ICT-dienstverlening omhoog schiet, wanneer er tijdig en structureel wordt getest. Peter Brouwer is graag bereid om zijn visie toe te lichten en om nader in te gaan op het belang van testen van ICT-systemen.                                      

__________________________________________________________________________________

Meer weten over Finance & IT?
Bent u als financial (mede) verantwoordelijk voor het bewaken van het IT budget?  Wilt u wél rendement uit IT investeringen halen?  Beschik over essentiële IT kennis die iedere financial paraat moet hebben. Drie tips:

1. Vergroot uw kennis met topartikelen over Finance & IT op FM.nl en CFO.nl
Framework voor wel of niet investeren in IT
Big data plaatsen Financial voor nieuwe uitdagingen
Top 3 verborgen ICT kosten en hoe ze te herkennen
Financiële instellingen betalen te veel voor ICT-systemen
– Lees tientallen artikelen uit de dossiers Finance & IT op FM.nl en Digital Transformation op CFO.nl

2. Bezoek Financial Systems 2014: Unlock the Power of Technology
Kom 22 mei 2014 naar Financial Systems, dé IT beurs voor financiële professionals.
– Ontmoet meer dan 30 topaanbieders en 1.000 professionele bezoekers op één dag
– Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
– Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Ontdek de laatste trends en ontwikkelingen in Finance & IT op donderdag 22 mei in NBC Nieuwegein.
Registreren voor een gratis bezoek? Ga naar Financial-Systems.nl

3. Onmisbare IT kennis voor financials in de Masterclass Finance & IT (14 PE Uren)
Ontdek in deze masterclass hoe u als financieel verantwoordelijke betere keuzes maakt, het rendement verhoogt, kansloze projecten tijdig stopt en snel kunt ingrijpen waar nodig. 2 topexperts bieden u unieke inzichten, best practices, tips en praktijkervaringen. Volg de tweedaagse masterclass Finance & IT, voorkom veelgemaakte fouten en maak direct het verschil. U kunt zich voor één dag of beide dagen inschrijven. Meld u hier aan.
__________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen