Stilte voor de schuldenstorm

Gemeenten moeten deze zomer niet stilzitten, maar zich voorbereiden op de grote coronaschuldengolf van 2021.

Gemeenten moeten in de begroting voor het komende jaar extra middelen opnemen voor financiële dienstverlening, om tegemoet te komen aan de golf van mensen met schulden in 2021. Het massale verlies van inkomen door de coronacrisis kan in het ergste geval zorgen voor een verdubbeling van het aantal huishoudens met schulden. Daarvoor waarschuwt de NVVK, de vereniging van schuldhulpverleners.

De zomer van 2020 is, wat de NVVK betreft, “niet een periode van rust, maar een oog in de storm”. Na de zomer wordt er namelijk een grote golf aan hulpvragen bij de schuldhulpverlening verwacht. Hoe groot die golf kan worden, blijkt uit een onderzoek van netwerk SchuldenlabNL en adviesbureau Deloitte dat in juni van dit jaar verscheen. In het ergste geval verdubbelt het aantal huishoudens met schulden.

Bovendien zal de gemeentelijke schuldhulpverlening zich moeten voorbereiden op een nieuwe samenstelling van de groep hulpvragers. Naar verwachting komen er meer zzp’ers, meer flexwerkers, meer 35-minners en schoolverlaters die nog weinig WW-rechten hebben opgebouwd, en meer 55-plussers die na ontslag moeite hebben om opnieuw aan een baan te komen.

(bron: Binnenlands Bestuur)

Gerelateerde artikelen