NOS: ‘Stijgende rente maakt crowdfunding duurder’

Zelfs 9% rente remt het enthousiasme voor crowdfunding niet

Ondernemers die geld lenen van de ‘crowd’ zijn dit jaar veel duurder uit. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de grootste crowdfundplatforms. Crowdfunding is alternatieve financiering voor bedrijven die niet terecht kunnen of willen bij banken en andere kredietverstrekkers. Vooral jonge bedrijven maken er gebruik van.

  • ondernemers die geld lenen via crowdfundingplatforms betalen dit jaar fors meer rente
  • op het grootste Nederlandse platform steeg gemiddelde rente van 6,6% naar 8,6% (oktober 2022)
  • crowdfunders ervaren niet alleen hogere rentetarieven, maar ook een langere wachttijd om investeerders aan te trekken

Door de stijgende rentes op spaarrekeningen, aangewakkerd door centrale banken, groeit de rente die beleggers ontvangen. Hierdoor verwachten beleggers ook meer rendement op bedrijfsleningen via crowdfunding. Ondanks de hogere rentetarieven lijkt zowel de interesse van beleggers als ondernemers in crowdfunding niet af te nemen, met ondernemers die zelfs bereid zijn financiering aan te gaan tegen een rente van 9 procent.

Rente bijna verdubbeld

De rente op het de lening via de crowd is soms bijna dan verdubbeld. Op Collin Crowdfund, het grootste platform van Nederland, liep de gemiddelde rente op van 6,6 procent in oktober 2021 naar 8,6 procent in oktober dit jaar. Bij concurrent Duurzaam Investeren ging het rentepercentage zelfs van 4,7 naar 8,3.

Van een half uur naar weken

Crowdfunders merken bovendien dat het langer duurt om investeerders aan te trekken. Twee jaar geleden was eeen miljoen binnen een halfuur volgetekend. Nu duurt het een paar weken om 1,3 miljoen op te halen, zo tekent de NOS op. [Artikel gaat verder na deze alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Het duidt er volgens de NOS op dat kleine beleggers meer alternatieven hebben dan hun geld uit te lenen aan ondernemers. Opgestuwd door de renteverhogingen van de centrale bank, lopen ook de rentes van spaarrekeningen inmiddels op. Spaarders kunnen tegenwoordig al makkelijk 2,5 procent rente krijgen op spaargeld. Terwijl de tijd van geen of zelfs negatieve rente nog vers in het geheugen ligt.

Hogere rente schrikt niet af

De belegger verwacht dan ook meer rente op bedrijfsleningen, omdat de alternatieven ook meer rente opleveren. Mede daardoor neemt volgens de NOS de interesse voor crowdfunding niet af bij beleggers. Ook ondernemers laten zich niet afschrikken door de hogere rente, signaleert de NOS. Zelfs met 9 procent rente zijn er nog genoeg ondernemers die de financiering graag willen.

Gevolgen voor vraag naar kapitaal

De stijgende rente op crowdfundingplatforms kan gevolgen hebben voor bedrijven die afhankelijk zijn van alternatieve financieringsbronnen of voor partners in de keten die deze vorm van finciering gebruiken. Deze ontwikkelingen suggereren dat CFO’s nu geconfronteerd worden met niet alleen hogere financieringskosten, maar ook met een toenemende complexiteit en onzekerheid bij het veiligstellen van bedrijfskapitaal via crowdfunding en de vraag naar andere financieringsvormen die kapitaalmarkten aanbieden.

 

Financiering steeds vaker buiten de bank om

Gerelateerde artikelen