Financiering steeds vaker buiten de bank om

Vakantiegeld 2022: meeste werknemers krijgen enkele euro’s meer
Door onwil bij banken kiezen MKB’ers steeds vaker voor alternatieve financieringsbron.

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) kloppen steeds vaker bij een partij buiten de bankensector aan voor een lening. Dit blijkt uit eerder onderzoek van Stichting MKB Financiering. Alternatieve financieringsbronnen zoals factoring, het kopen en direct uitbetalen van facturen tegen een kleine fee, zijn in opkomst.

  • financiering middels factoring neemt toe
  • kosten voor kleine lening net zo groot als grote lening
  • financieringsrol van banken neemt af

Inmiddels wordt één op de vijf leningen tot 250.000 euro buiten de bank om geregeld. Bij leningen tot één miljoen euro is dat een op de tien. Het totaalbedrag van leningen buiten de banken om is met 21 procent gestegen tot vier miljard euro in 2022, blijkt uit de data van MKB Financiering. [artikel gaat verder na de volgende alinea]


Lees ook:


Bankkosten kleine lening net zo groot als grote lening

Volgens voorzitter Ronald Kleverlaan zitten grote banken vaak niet te wachten op kleine ondernemers met – in hun ogen – kleine leningen. “Kleine leningen kosten banken bij de beoordeling net zoveel werk als grote, maar ze leveren minder op.”

Financiering middels factoring

Naast crowdfunding en financiering door leasemaatschappijen maken ondernemers steeds vaker gebruik van factoring. Factris is een bedrijf dat ondernemers hierbij helpt. Nouri Verhoeven, Head of Sales, herkent de onwil bij banken. “Dagelijks spreek ik ondernemers die bij banken tegen een muur van bureaucratie en tegenwerking op lopen als ze meer werkkapitaal nodig hebben. Met betalingstermijnen van soms wel 120 dagen, lopen bedrijven geregeld tegen de grenzen aan van wat ze kunnen voorfinancieren. Dan is het extra pijnlijk dat banken ze in de kou laten staan, zeker omdat het MKB de motor is achter de hele Europese economie.”


Wilt u op deze plek adverteren, heeft u een boodschap in de vorm van een white paper en andere content of wilt u partner worden voor meer exposure op evenementen met CFO’s, financieel directeuren, controllers en hoger financieel personeel ? Neem dan contact op met partnermanager Daan Commandeur via daancommandeur@sijthoffmedia.nl


Gerelateerde artikelen