Sterke toename elektronisch betalen, niet minder cash in omloop

Het gebruik van betaalkaarten in het Europese betalingsverkeer neemt sterk toe. In 2015 bedroeg het aantal transacties met bankpas en creditcard in alle EU-landen 53 miljard: een stijging van maar liefst 11,5 procent ten opzichte van 2014.

Maar opvallend genoeg gaat deze toename niet gepaard met minder contant geld: de hoeveelheid cash die in 2015 in omloop was, lag 7,6 procent hoger dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een analyse van G4S, op basis van nieuwe statistieken van de Europese Centrale Bank (ECB) over het betalingsverkeer in de EU.

Cash: hogere opnamebedragen en meer behoefte aan cash
In 2015 was in de 1.240 miljard euro aan cash in omloop: 7,6 procent meer dan in 2014. De waarde van opnames bij geldautomaten (ATM’s) steeg naar een totaal van 1.597 miljard euro: een toename met 8,4 procent. Het aantal geldopnames (12,4 miljard) bleef echter stabiel. Dat betekende dat het gemiddelde opnamebedrag sterk steeg: met 128,91 euro lag dit 13 procent hoger dan in 2014. 

Paul van der Knaap, Managing Director Cash bij G4S: “Deze opvallende stijging heeft deels te maken met een afname van het aantal distributiepunten voor cash, zoals ATM’s en bankkantoren. Consumenten zijn door de afnemende toegankelijkheid geneigd om hogere bedragen per keer op te nemen. Maar een andere verklaring is dat de behoefte aan cash onder Europese consumenten blijkbaar toeneemt, ondanks de afnemende toegankelijkheid van cash.”

Meer betaalkaarten en betaalterminals
Betaalkaarten (bankpas, creditcard) zijn het belangrijkste alternatief voor cash. Dat geldt met name voor de retail- en consumentenomgeving. De 53 miljard Europese transacties in 2015 hadden een gemiddelde transactiewaarde van 49 euro en een totale waarde van 2.583 miljard euro. Het aantal uitgegeven betaalkaarten in Europa nam met 1,8 procent toe tot 781 miljoen stuks. Dat komt neer op ongeveer 1,5 betaalkaart per EU-inwoner. Ook het aantal POS-terminals (plekken waar met de betaalkaart betaald kan worden) steeg, en wel met 6,2 procent tot 11,2 miljoen.

Gerelateerde artikelen