Spijker uw ICT-jargon bij

Als u uw ICT-afdeling of die van uw klant vraagt naar een state-of-the-art rapport over de laatste database-technologie krijgt u (als het goed is!) het volgende lijstje.
 • Online Transaction Processing (OLTP) presteert goed, maar alleen als het gaat om beperkte hoeveelheden gegevens. De tweedimensionale architectuur van OLTP leent zich niet voor grootschalige analytics.

 • De multidimensionale OLAP( Online Analytical Processing) ‘Cube’ is daar beter in – maar het definiëren van zo een kubus is een tijdrovende, kostbare en ingewikkelde taak, en de resulterende kubus is niet flexibel aan te passen. Zeker niet voor ad hoc queries en what if scenario’s.

 • Complex Event Processing (CEP) is een techniek die werd ontwikkeld om een constante stroom van data uit verschillende bronnen te analyseren. De methodiek is geschikt om real time ontwikkelingen te analyseren, zoals gegevens uit beveiligingsnetwerken. Maar niet voor de analyse van streaming Big Data.
  ___________________________________________________________________________________________________
  Bezoek gratis Financial Systems, dé vakbeurs voor financiële software

  Bent u op zoek naar perfecte financiële software? 
  Kom donderdag 21 mei 2014 naar dé jaarlijkse IT beurs voor financiële professionals:
  • Ontmoet 30 topaanbieders en honderden professionele bezoekers op 1 dag
  • Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
  • Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
  Entree is kosteloos voor de doelgroep. Meld u direct aan via http://Financial-Systems.nl
  ___________________________________________________________________________________________________ 
 • In-Memory Databases zijn heel snel omdat er weinig gegevens in en uit getransporteerd hoeven te worden, maar de geheugencapaciteit is beperkt en wordt snel te duur voor Big Data.

 • Batch Analytics systemen kunnen hoge data-volumes aan, zoals het Hadoop open source framework voor gegevensintensieve applicaties, het MapReduce programmeermodel en NoSQL databases. Daarbij maken ze gebruik van gedistribueerde verwerking over meerdere computers. Maar Batch Analytics is, de naam zegt het al, batch-georienteerd en is dus minder geschikt voor real time analyse.

 • De toekomst ( meteen inzicht in wat er op dat moment aan trends en patronen te zien is – is dan aan wat men ‘Interactive Analytics’ noemt. Die techniek combineert het beste van het beste.

  Gewapend met deze kennis kunt u de meeste conversaties over ICT-ontwikkelingen wel weer even aan.

  Meer info o.a. via www.parstream.com

 • Gerelateerde artikelen