S&P: Nederlandse economie gaat in 2024 aantrekken

Dit jaar een plusje van een half procent, daarna gaat het een stuk beter.

Ratingbureau S&P Global voorziet dat de Nederlandse economie vanaf volgend jaar gaat aantrekken, ondersteund door een sterkere binnenlandse vraag. Volgens de kredietbeoordelaar krijgt de economie een impuls van de krappe arbeidsmarkt en een herstel van de koopkracht van huishoudens.

  • Nederland heeft rijke, open, gediversifieerde en concurrerende economie
  • als inflatie daalt krijgen consumenten meer te besteden
  • groei zal tussen 2024 en 2026 bijna 1,5%
  • creditrating Nederland blijft gehandhaafd op AAA/A-1+

Consumenten krijgen weer meer te besteden naarmate de inflatie afneemt. S&P Global heeft becijferd dat de economische groei tussen 2024 en 2026 uitkomt op gemiddeld 1,4 procent. Voor dit jaar is dat naar verwachting een plusje van 0,5 procent. “De krappe financiële omstandigheden en de zwakkere externe vraag zullen dit jaar de economische activiteit drukken”, staat in een rapport.

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Vijfde economie van de EU

Toch zijn de deskundigen van het Amerikaanse kantoor wel te spreken over ons land. “Nederland is de vijfde economie van de Europese Unie, met de grootste zeehaven en een breed scala aan handelspartners. Het is een rijke, open, gediversifieerde en concurrerende economie.”

Verkiezingen kunnen beleidsvorming bemoeilijken

S&P Global verwacht wel dat er na de verkiezingen in november een coalitieregering zal worden gevormd die de beleidsvorming zou kunnen blijven bemoeilijken. “Een gefragmenteerd politiek landschap zal de beleidsvorming op de korte termijn belemmeren.”

De kredietbeoordelaar handhaaft de ‘AAA/A-1+’-status van Nederland, een van de hoogst mogelijke categorieën van kredietwaardigheid.

Goed of slecht nieuws voor de economie?

Gerelateerde artikelen