Softwarebedrijven presteren beter dan rest bedrijfsleven

Softwarebedrijven presteren al langere tijd ruimschoots beter dan de rest van het bedrijfsleven. De belangrijkste drivers achter deze groei zijn het toenemende belang van software voor de samenleving en de sterke groei van cloud computing.

Begin dit jaar stelde ABN AMRO al dat er goede kansen liggen voor Nederlandse start-ups in de internet- en softwarebranche. Nu werpt de bank een blik op de hele softwarebranche, die niet alleen sterk presteert, maar ook grote veranderingen ondergaat.
Nederlandse software verovert markt in binnen- en buitenland
Nederlandse softwarebedrijven presteren beter dan de rest van het bedrijfsleven. De belangrijkste aanjager van deze groei zijn het steeds grotere belang van software voor de samenleving en de sterke opkomst van cloud computing. 
Softwarebedrijven hebben hierdoor de wind mee: het bedrijfsleven investeert steeds meer in een hogere efficiency en veiligheid en via cloud computing liggen nieuwe markten binnen handbereik. Zo heeft de export van Nederlandse software veel potentie en ontwikkelt Nederland zich tot een internationale hotspot van softwarebedrijven. Dat concludeert ABN AMRO in een update over de softwaremarkt die vrijdag 12 december is gepubliceerd.
Software maakt weg vrij voor omzetgroei IT-markt
De IT-branche presteert zichtbaar beter dan de economie. Deze goede prestaties komen volgens ABN AMRO vrijwel geheel voor rekening van de softwaremarkt. Software realiseert dit jaar een omzetgroei van 4 procent en ABN AMRO verwacht dat de branche deze groei ook in 2015 zal vasthouden. 
___________________________________________________________________________________________________
Bent u op zoek naar perfecte financiële software? 
Kom donderdag 21 mei 2014 naar dé jaarlijkse IT beurs voor financiële professionals:
• Ontmoet 30 topaanbieders en honderden professionele bezoekers op 1 dag
• Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
• Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Entree is kosteloos voor de doelgroep. Meld u direct aan via http://Financial-Systems.nl
___________________________________________________________________________________________________ 
De Nederlandse softwaremarkt is in vergelijking met het buitenland relatief kleinschalig en volgens ABN AMRO een typische MKB-sector. Het zijn ook juist de kleinere softwarebedrijven waar de meeste omzetgroei zichtbaar is. Veel kleine en jonge softwarebedrijven opereren in de cloud. Zij zijn veel flexibeler en vooruitstrevender in hun aanbod van producten en diensten. Op deze manier verandert cloud computing niet alleen de manier van werken in de IT-markt, maar ook de branche zelf.

Cloud computing heeft 20 procent IT-markt in handen

Ook cloud computing laat een sterke omzetgroei zien. Deze groei ligt naar schatting op 29 procent, waarbij het marktaandeel van cloud-diensten stijgt van 16 naar 20 procent van de totale markt voor software en services. Hoewel de markt snel groeit, benadrukt ABN AMRO dat het grootste deel van het bedrijfsleven nog voor de vraag staat of en hoe het gebruik wil maken van cloud computing. De impact van cloud computing op IT-bedrijven is wisselend. Kleinere softwarebedrijven waren vaak in de voorhoede van aanbieders en plukken nu de vruchten van de groei van deze markt.
Exportmogelijkheden Nederlandse software nemen toe
De groeikansen van cloud computing blijven volgens ABN AMRO in de komende jaren veelbelovend. Dankzij het SaaS-verdienmodel openen zich nieuwe markten, zowel in het buitenland als in nieuwe bedrijfssegmenten, zoals het MKB. Hierdoor groeit de export van Nederlandse softwarebedrijven. Tussen 2010 en 2014 is de export verdubbeld van 1,5 naar 3,1 miljard euro. 
Het aandeel in de exportinkomsten bedroeg in 2013 nog 7 procent, in 2014 is dit 13 procent. Voor producenten van software ligt dit aandeel zelfs op 20 procent. ABN AMRO verwacht dat de sterke groei van de export van Nederlandse software ook in de komende jaren zal aanhouden.
Het volledige rapport is hier te downloaden.

Gerelateerde artikelen