2% van criminele geld in EU wordt in beslag genomen

De georganiseerde misdaad heeft een parallelle, criminele mondiale economie opgebouwd

De Europese politieorganisatie Europol heeft gemeld dat er jaarlijks ongeveer 4,1 miljard euro aan activa van de georganiseerde misdaad in beslag worden genomen, zoals gemiddeld over de jaren 2020 en 2021. Europol maakt daarbij in een rapport de kanttekening dat het maar een klein beetje is.

  • Jaarlijks circa 4,1 miljard euro inbeslag genomen …
  • … minder dan 2 % van geschatte inkomsten georganiseerde Europese misdaad
  • Georganiseerde misdaad heeft een parallelle, criminele mondiale economie

Volgens schattingen van de inkomsten van de georganiseerde misdaad in Europa, vertegenwoordigt dit bedrag minder dan 2 procent van het totaal. “De georganiseerde misdaad heeft een parallelle, criminele en mondiale economie gecreëerd rond witwassen, illegale transacties en corrupte praktijken”, aldus Europol-chef Catherine De Bolle. Er wordt daarbij gretig gebruikgemaakt van moderne technologieën.


Risicobeheer en controle zijn cruciale functies geworden in de financiële sector en vereisen zeer gespecialiseerde vaardigheden die van vitaal belang zijn voor het succes van financiële instellingen. De recente bankfaillissementen versterken opnieuw de behoefte aan professionals met de vereiste technische expertise. Het 3-daagse programma ‘Financial Risk Management’ van het Amsterdam Institute of Finance help deelnemers om op een consistente manier essentiële vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van financieel risicomanagement, met unieke inzichten. Schrijf je nu in.


De Europese commissaris Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson, roept op tot meer samenwerking in Europa om de georganiseerde misdaad beter te lijf te gaan.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen