Schiphol: geen prognoses 2020

Schiphol waagt zich niet aan prognoses tot na coronacrisis.

Schiphol gooit de verwachtingen die het eerder uitsprak voor 2020 in de prullenbak in verband met de coronacrisis. Aan nieuwe voorspellingen waagt het bedrijf zich niet, daarvoor is de situatie nu te onzeker. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2019 medio februari ging Schiphol nog uit van een beperkte passagiersgroei in 2020. De nettowinst, die vorig jaar 355 miljoen euro bedroeg, zou naar verwachting stabiel blijven.

Inmiddels is het vliegverkeer op Schiphol bijna tot stilstand gekomen. Hoe lang dat duurt is nog niet duidelijk. Ook omdat er “geen precedent” is voor de huidige situatie, kan het luchthavenbedrijf niet inschatten welke effecten de crisis zal hebben op de bedrijfsvoering, de resultaten en de financiële positie.

Schiphol heeft wel een mogelijk scenario in kaart gebracht waarbij het vliegverkeer pas vanaf juni geleidelijk wordt hervat, en de economie in een recessie raakt. In dat geval zou het aantal passagiers met ruim een kwart afnemen. Schiphol loopt dan zo'n 400 miljoen euro aan omzet mis. Dat komt neer op een kwart van de opbrengsten in 2019.

Om de schade te beperken heeft Schiphol kostenbesparingen doorgevoerd en maakt het bedrijf gebruik van steunmaatregelen van de overheid. Daarnaast worden sommige investeringen op de lang baan geschoven. De luchthaven blijft wel open, onder meer voor repatriëringsvluchten, vrachtvervoer en hulpdiensten.

De onzekerheid kan ook gevolgen hebben voor het dividend dat Schiphol uitkeert aan zijn aandeelhouders, waarvan de Nederlandse staat de grootste is. Minister Wopke Hoekstra van Financiën liet vorige week aan de Tweede Kamer weten dat de winstuitkering over 2019 van in totaal 151 miljoen euro in overleg is uitgesteld.

Lees ook: Intelligente Lockdown Control in 3 stappen

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen