ACM grijpt in bij bedrijf vanwege betalingsproblemen tegoeden

ACM stelt extra onderzoek in naar energiebedrijven
HEM dreigt vergunning te verliezen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat het toezicht op de Hollandse Energie Maatschappij (HEM) verscherpen.

  • financiële positie van HEM en uitbetaling van tegoeden voldoen niet aan eisen voor energieleveranciers
  • HEM moet consumenten die nog geld tegoed hebben van hun eind- of jaarafrekening snel uitbetalen
  • HEM moet aantonen dat bedrijf het eigen vermogen heeft versterkt en beschikt over goede financiële prognoses
  • consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat leveranciers financiële zaken op orde hebben

Volgens de toezichthouder voldoen de financiële positie, uitbetalingen van tegoeden en administratie van HEM niet aan de eisen die aan energieleveranciers worden gesteld. De ACM zegt dat die zaken op orde moeten worden gebracht, want anders kan de vergunning worden ingetrokken. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Voorwaarden voor vergunning

De waakhond zegt dat HEM consumenten die nog geld tegoed hebben van hun eind- of jaarafrekening snel moet uitbetalen. Volgens de ACM was HEM in ongeveer 60 procent van de gevallen te laat met het terugbetalen. HEM moet naast het tijdig uitbetalen van facturen ook kunnen aantonen dat het bedrijf het eigen vermogen heeft versterkt en dat het beschikt over goede financiële prognoses. Het bedrijf moet aan deze voorschriften voldoen om te voorkomen dat de leveringsvergunning wordt ingetrokken.

Lang wachten op vooraf te veel betaalde bedragen

“Klanten van HEM die bij hun eindafrekening of jaarafrekening geld tegoed hebben moeten hier te lang op wachten. Consumenten moeten ervan uit kunnen gaan dat leveranciers hun zaken op orde hebben en dat zij hun geld snel terugkrijgen als blijkt dat zij te veel vooruit hebben betaald. Daarom treedt de ACM hier tegen op”, zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM.

Bezwaar bedrijf

HEM heeft bij de ACM bezwaar gemaakt tegen het besluit om aanvullende vergunningvoorschriften op te leggen, maar heeft al wel eerste stappen gezet in de uitvoering van de voorschriften, aldus de toezichthouder.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


 

Gerelateerde artikelen