SAP blijft grootste speler op ERP-markt

Twee derde van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers maakt gebruik van een ERP-oplossing. Van de locaties met ERP-software geeft vervolgens een derde aan dat het een oplossing van SAP betreft.

Vooral bij de grotere locaties, vestigingen van Fortune 500 bedrijven of locaties van bedrijven met meer dan 2.500 medewerkers in Nederland, kent SAP een sterke vertegenwoordiging. Bijna de helft van de locaties in dit segment gebruikt een SAP-toepassing.

Ook bij instellingen uit de publieke sector, overheid, onderwijs en gezondheidszorg, heeft SAP een flinke voorsprong op de competitie. Bij bedrijven tot 250 medewerkers (medium sized businesses) en 250 tot 2.500 medewerkers liggen de cijfers voor de verschillende leveranciers dichter bij elkaar.

Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van circa 5.000 gesprekken die de afgelopen 12 maanden zijn gevoerd met Nederlandse commerciële en publieke instellingen over het gebruik van bedrijfskritische applicaties.

Van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers maakt 11 procent gebruik van Microsoft Dynamics. Bij commerciële bedrijven met 50 tot 250 medewerkers en 250 tot 2.500 medewerkers ligt Microsoft maar een procentpunt achter op de nummer(s) 1 in die segmenten.
__________________________________________________________________________________

Bezoek gratis Financial Systems, dé vakbeurs voor financiële software
Bent u op zoek naar perfecte financiële software? Kom woensdag 6 juni 2012 naar het jaarlijks vakevenement Financial Systems:
• Ontmoet meer dan 30 topaanbieders en 1000 professionele bezoekers op 1 dag
• Compleet overzicht van de Nederlandse markt voor financiële software
• Doorlopend programma van expertsessies en productpresentaties
Entree is gratis voor de doelgroep. Meld je direct aan via Financial-Systems.nl
__________________________________________________________________________________

Ook bij locaties van multinationals en Fortune 500 bedrijven heeft Microsoft inmiddels een aardige voet tussen de deur weten te krijgen; ruim 10 procent van deze locaties gebruikt Dynamics. Het grootste deel, namelijk tweederde, van de gevonden Dynamics-oplossingen betreft Dynamics NAV, een derde betreft Dynamics AX.

Overall is Exact de nummer drie leverancier van ERP-software. Exact is relatief sterk in een aantal deelmarkten. In het segment medium sized businesses is Exact marktleider en in het publieke domein neemt de organisatie de tweede plaats in. Deze tweede plaats is vooral te danken aan de sterke positie die Exact inneemt in het onderwijs. Oracle ERP wordt voornamelijk gebruikt door de grotere organisaties in het publieke domein (in het bijzonder de overheid) en door multinationals.

Maatwerk
Maatwerkoplossingen op het gebied van ERP komen nog steeds bij een kleine 6 procent van alle bedrijfsvestigingen voor. Het meest in het oog springt het gebruik van maatwerk in de transportsector. Hier geeft 23 procent van de locaties aan gebruik te maken van een op maat gesneden ERP-toepassing.

Ook in het handelssegment en in de industrie ligt het gebruik van maatwerkoplossingen met 10 procent ver bovengemiddeld. Het aantal leveranciers dat bij ten minste 1 procent van alle bedrijfsvestigingen in gebruik is, bedraagt minder dan 10. Partijen met een verspreidingsgraad onder de 1 procent richten zich in veel gevallen op een specifiek marktsegment, zoals op bouw- en installatiebedrijven, de hotelbranche of woningcorporaties.

Een op de zeven ERP-pakketten draait bij dienstverlener
Aan de ruim 5.000 bedrijfsvestigingen is gevraagd of er gebruik wordt gemaakt van een ERP-toepassing. Duidelijk wordt ook dat deze software in de meeste gevallen niet op servers op de eigen locatie draait. Ongeveer 41 procent van de geïnventariseerde ERP-toepassingen draait nog wel lokaal. Dat zijn dan vooral de ERP-pakketten bij bedrijven tot 250 medewerkers.

Bij publieke instellingen en bedrijfsvestigingen van multinationals draait meer dan de helft van de gevonden ERP-toepassingen in een datacenter binnen de eigen organisatie. In totaal wordt 16 procent van de geïnventariseerde ERP-pakketten gehost in een datacenter van een externe dienstverlener, hierin zijn de oplossingen die door dienstverleners als private cloud worden bestempeld inbegrepen. Ongeveer 3 procent van de gevonden oplossingen draait in de publieke cloud.

Bron: Computerprofile.com

Gerelateerde artikelen