Rondetafsessie Credit Management Award 2015

5 juryleden. 5 genomineerden. Op woensdag 1 april vond de beslissende bijeenkomst plaats voor de bepaling van de winnaar van de Credit Management Award 2015.

Het eerste onderdeel van de beoordeling van wie de Credit Management Award 2015 wint was een vragensurvey. Daarna volde een interview met de vijf definitief genomineerden. 
Voor wie de interviews gemist heeft, deze zijn hier te vinden:
Tijdens de spannende bijeenkomst op woensdag 1 april werden de vijf kandidaten eerst individueel door de jury aan de tand gevoeld. Vervolgens werd hun visie op het vakgebied getoetst middels een rondetafeldiscussie over een aantal actuele themas. 
Onderwerp 1: Wat is jullie visie op de privacy wetgeving: Hebben slecht betalende klanten recht op privacy?
‘Klanten hebben zeker recht op privacy, ook slecht betalende’, vindt  een van de kandidaten. ‘Wel moet je onderscheid maken tussen informatie die je zelf naar buiten brengt, en informatie die je verzameld. De eigenaar van data wil zelf veel meer beslissen wat er met die data gebeurt. We gaan richting een kantelpunt waarop de klant zelf veel meer te zeggen krijgt over wat er met zijn data gebeurt.’
Martin van der Hoek (juryvoorzitter): ‘Hoe ga je om met debiteurendata? Stel, je zit in een branchevereniging, wanneer speel je elkaar de bal toe? Pas op voor Pietje of Jantje?’
 
 
‘Daar zijn specifieke regels voor en die zijn vrij streng’, reageert een genomineerde. ‘Natuurlijk is er een grijs gebied, maar wij delen niet de debiteureninformatie waarvan de klant zelf niet wilt dat die gedeeld wordt.’ 
Op het gebied van Big Data zien de credit managers veel kansen, maar het ontsluiten is nog een uitdaging. Ook zal het privacy vraagstuk uitermate belangrijk blijven. Reputatieschade is snel opgelopen wanneer het om het op het ongewenste gebruik van data gaat. 
Onderwerp 2: Hoe gaan jullie om, of zouden jullie omgaan, met ‘powerplay’ (eenzijdig veranderen betaalcondities) door grote, belangrijke klanten? 
Een van de genomineerde beschouwt het vooral als early warning signaal. Wanneer een klant probeert de betalingstermijn op te rekken is er wellicht een cashflow probleem. ‘Dus gaan we er scherper op varen.’
‘Bij ons gebeurt het wel eens bij grote klanten’, zegt een andere. ‘Wij doen in reactie daarop een groot onderzoek naar het betaalgedrag van deze klant. Ook kijken we naar mogelijke deals die spelen. Is er een reden voor dat de klant later wil betalen? Daarna gaan we het dialoog aan. Mocht het powerplay zijn, dan is het eerste wat we doen ons beroepen op de gemaakte afspraken. Mochten we er niet uitkomen gaan we de balans opmaken. Wat levert het op om met de deal door te gaan? Payment terms kan zeker een dealbreaker zijn. 
___________________________________________________________________________________________________
Tijdens het seminar Credit Manager in één dag geeft Credit Management expert Raimond Honig inzicht in de strategie van befaamde managementdenkers. Ontdek in één dag hoe u sneller en effectiever kunt anticiperen op de uitdagingen waar uw organisatie voor staat. Meld u direct aan.
___________________________________________________________________________________________________
 
Private equity partijen die actief zijn in de fast moving consumer goods staan bekend als powerplayers die op het moment van overname nieuwe voorwaarden opleggen. En dan gaat het om termijnen van 90 tot 120 dagen. Als je het niet doet, gaan ze naar een ander. Dan hangt het af van je positie. Soms kun je niet anders dan accepteren. Dan heb je de keuze of je wel of niet doorgaat met zakendoen. 
Het powerplay kan soms ook omgedraaid worden. Wanneer er een schap in de supermarkt leeg is kun je er donder op zeggen dat een credit manager heeft gezegd; ‘en nu gaan jullie betalen.’ Want de grote jongen proberens het iedere keer opnieuw.
En zo gaat de discussie nog even door…
Om 9 april tijdens het Jaarcongres Credit Management 2015 zal bekend worden welke van de vijf kandidaten er met de felbegeerde award vandoor gaat.
  
De jury (vlnr): Peter van Dorst, Marco van katwijk, Martin van der Hoek, Lies van Balen en Hans van Diest
 
 
De genomineerden (vlnr): Sander van der Meijden, Richard van Sintemaartensdijk, Rene Oosterveer, Jeanette Klok-Hummel en Karin Koldijk 
 
 

Gerelateerde artikelen