Rol financiële functie is complexer aan het worden

Finance teams Benelux besteden nog helft van de tijd aan handmatige processen: groeikansen blijven liggen.

Volgens Tipalti, een automatiseringsplatform voor betalingen dat vandaag de opening van een nieuw kantoor in Amsterdam aankondigt, is er nog veel te winnen op finance afdelingen als het gaat om automatisering en het terugdringen van complexiteit.

Aanhoudende economische onzekerheid en krapte op de arbeidsmarkt dwingen bedrijven om deze problemen aan te pakken: “Finance speelt een fundamentele rol in het creëren van efficiëntie in een dynamische organisatie en het waarborgen van flexibiliteit in onzekere tijden. We zien dat bedrijven in de Benelux, net als die elders in Europa, processen vaak nog niet automatiseren en optimaliseren en nog steeds handmatig grote hoeveelheden PO’s, facturen en leveranciersbetalingen verwerken”, zegt Rob Israch, General Manager Europa van Tipalti.

Volgens recent onderzoek van Tipalti besteden finance teams in de Benelux in een normale week nog 45 procent van de tijd aan handmatige processen, zoals het verwerken van facturen en de administratie van leveranciersbetalingen. Hierdoor is er minder aandacht voor het analyseren van gegevens om betere strategische beslissingen te nemen en dat heeft directe gevolgen voor de groeimogelijkheden en het verbeteren van klantrelaties.

Uit het marktonderzoek van de fintech komt ook naar voren dat 66 procent van de financiële professionals in de Benelux aangeeft dat hun rol de afgelopen twee jaar complexer is geworden, met name door het beheren van meerdere dochterondernemingen of entiteiten (41%), verhoogde verantwoordelijkheid om nieuwe omzetgroei en een hogere productiviteit te vinden (40%) en het stimuleren van procesefficiëntie (40%).

De top 3 prioriteiten voor het komende jaar zijn het stimuleren van efficiëntie in het hele bedrijf (39%), het verminderen van de tijd die wordt besteed aan handmatige verwerking (39%) en het vinden van manieren voor het bedrijf om kosten te besparen (37%).

Tweederde van de ondervraagden is het ermee eens dat de invoering van financiële technologie die taken kan automatiseren, essentieel is om een financieel team op te bouwen dat geschikt is voor toekomstige groei.

Gerelateerde artikelen