Record aantal class actions tegen niet-Amerikaanse bedrijven

Het aantal federale class actions in de Verenigde Staten tegen buitenlandse bedrijven is in 2008 fors gestegen. Het aantal class actions steeg vorig jaar met 33 procent. Dit blijkt uit de jaarlijkse Securities Litigation-studie van PricewaterhouseCoopers.

Het afgelopen jaar zijn er in totaal 36 class actions ingediend tegen niet-Amerikaanse bedrijven met een notering aan een Amerikaanse beurs, de zogenoemde Foreign Private Issuers (FPI’s). Nooit eerder werden er zo veel aanklachten tegen niet-Amerikaanse bedrijven ingediend.

Een jaar eerder lag het aantal class actions op 27. Een recordaantal van 19 class actions tegen FPI’s werd in 2008 geschikt voor een gemiddeld bedrag van 23,8 miljoen dollar per zaak, tegenover 29,4 miljoen dollar in 2007.

De financiële crisis vormt een belangrijke reden voor het toegenomen aantal rechtszaken, zo stelt het rapport. In totaal steeg het aantal gestarte rechtszaken in vergelijking met 2007 van 163 naar 210. Dat is een stijging van 29 procent. Bijna de helft van die aanklachten kende een financiële instelling als beklaagde. In 2007 was dit slechts 21 procent.

In totaal werd er vorig jaar voor een bedrag van 3,6 miljard dollar geschikt. Dat is fors minder dan de 6,5 miljard dollar van een jaar eerder. Wordt de grootste schikking echter weggelaten – conglomeraat Tyco betaalde in 2007 een schikking van 3,2 miljard dollar –, dan is er een stijging van 7 procent te rapporteren.

Gerelateerde artikelen