Public cloud: valkuil of verrijking?

Hoe verzeker je jezelf als financiele dienstverlener van de voordelen van de public cloud?

Om de toenemende complexiteit in de financiële sector het hoofd te bieden en de concurrentie voor te blijven, zijn financiële dienstverleners doorlopend op zoek naar innovatieve technische oplossingen die hen hierbij kunnen helpen. Eén van de technologische oplossingen die lonkt, is de cloud. Met name een migratie naar de public cloud kan bedrijven helpen de concurrentieslag te winnen met nieuwe diensten die gebouwd zijn op de cloud, zoals bijvoorbeeld betaalapplicaties. Hoewel veel bedrijven al op de één of andere manier bezig zijn met cloud computing, waarbij vooral gebruik gemaakt wordt van private clouds, is de public cloud nog lang niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Heeft een bedrijf zich er toch aan gewaagd, dan is het nog maar de vraag of cloud computing ook daadwerkelijk op de juiste manier wordt toegepast en een toegevoegde waarde biedt aan het bedrijf. Dit wekt de vraag: is de public cloud een valkuil voor financiële dienstverleners of toch een verrijking?

Door Bert Stam, Sales and Marketing Director Northern Europe, Rackspace

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Er zijn talloze  variabelen die hun uitwerking hebben op het resultaat. Zo bestaan er veel verschillende soorten cloud-strategieën. Je kunt kiezen voor public clouds, private clouds, een hybride cloudstrategie of een multi-cloudstrategie. En hoe ver trek je je cloudstrategie door? Er wordt van je verwacht dat je een keuze maakt uit begrippen als IaaS (Infrastructure as a Service), PaaS (Platform as a Service), SaaS (Software as a Service) en alle aaS-varianten die de talloze verschillende aanbieders verder nog hebben bedacht. Hieraan verbonden is de vraag welke apps je wilt gaan gebruiken: kies je voor de apps die de cloud biedt, met het risico dat je voor de rest van je leven aan deze leverancier verbonden bent? Of behoud je je eigen apps, die niet voor de cloud zijn ontworpen en daarmee misschien wel te veel resources en diensten gebruiken, waarvoor veel extra geld moet worden betaald? Deze variabelen alleen al maken de cloud journey niet bepaald gemakkelijk.

Het nut van cloud computing

Om een antwoord te kunnen geven op de vraag of de cloud iets is voor jouw organisatie en zo ja, welke cloudstrategie het beste past, moeten eerst tientallen vragen worden beantwoord. Eén gegeven staat vast: de hoeveelheid data voor financiële dienstverleners blijft maar toenemen. Tegelijkertijd hebben financiële dienstverleners op dagelijkse basis te maken met duizenden regels en enorme hoeveelheden gevoelige informatie. Bij deze positie hoort, als vanzelfsprekend, een onzettend grote verantwoordelijkheid. Termen als veiligheid en compliance zijn onlosmakelijk aan de financiële dienstverleningssector verbonden. Cybersecurity is een belangrijk speerpunt, in het bijzonder in deze sector. Als je als financiële dienstverlener wil overstappen naar de public cloud kan dat behoorlijk wat voeten in de aarde hebben en misschien zelfs beangstigend zijn. Toch kan de overstap naar de public cloud juist een verstandige zijn. Via de cloud kunnen gegevens onbelemmerd beschermd en versleuteld van en naar bekende endpoints en services stromen. Een snelle datastroom is cruciaal voor financiële instellingen om concurrerend en efficiënt te blijven. Door de public cloud in te voeren, kunnen banken werken volgens een klantgericht model – een aanpak die tot voor kort geen optie leek voor banken. Door uitgebreide ervaring met financiële dienstverleners en schaalgrootte kunnen bedrijven, met name de public cloudspelers, goed anticiperen op de steeds sneller wijzigende wet- en regelgeving. Tegelijkertijd wordt beter inzichtelijk waar de data zich bevindt en hoe deze beschermd wordt. Dit biedt een ongeëvenaard gevoel van controle en comfort aan zowel de eindklant als aan de dienstverlener. Bovendien kan het gebruik van een public cloud zeer kosteneffectief zijn, vooral gezien de lagere initiële kapitaalvereisten dan de traditionele IT-infrastructuur. Kortom, toegang tot de public cloud kan het vermogen van financiële dienstverleners om te innoveren vergroten door hun flexibiliteit, efficiëntie en productiviteit te verbeteren. Dankzij de cloud kan de financiële dienstverlener blijven fungeren als betrouwbare partner.

Cloud-advies op maat

Zo beschouwd lijkt de public cloud voor veel financiële dienstverleners een verrijking, maar hoe voorkom je nu dat je de verkeerde beslissing neemt? Eigenlijk is de weg naar de public cloud goed te vergelijken met een particulier die iets met zijn of haar spaargeld wil doen. Er zijn zoveel opties: ga je beleggen? Wil je aandelen, opties of obligaties? Of ga je toch over op een spaarrekening of investeer je in een start-up? Het is niet zo gek dat er een florerende markt is in financieel advies. Gelukkig bestaat er ook professioneel advies bij cloudbeslissingen. Kies daarbij wel voor een partij die onafhankelijk is en meer kennis heeft van de oplossingen dan één specifieke aanbieder. Kies verder voor een partij met een goede reputatie voor eerlijkheid en transparantie. Het advies moet – mits dat het geval is – ook kunnen luiden: voor jouw situatie is de public cloud geen goede optie, je kunt beter in de private cloud of on premise blijven werken.

Waar je je ook bevindt in jouw weg naar de digitale transformatie – of dat nou het bedenken van een strategie betekent of het uitvoeren ervan is – wees niet bang om advies te vragen. Je kunt immers als mens niet overal verstand van hebben.

Benieuwd hoe cloud-ready jouw organisatie is? Doe dan hier de Rackspace Cloud Readiness Assessment.
 

Gerelateerde artikelen