Polderend op weg naar zwaarste DNB scenario
Een serie blogs over strategie, ondernemerschap, overleven, IT & financiering.
De regering en de Tweede Kamer zet nog volop in 'business as usual' in plaats van een geïntegreerd overlevingsplan voor de BV Nederland op te stellen. Maar de crisis is nog láng niet voorbij.
Door Tony de Bree. Hij is auteur van 'Overlevingsstrategie voor startups', 'De scale-up blueprint' en 'Kan het vliegen?'. Sinds 1997 spot hij succesvol bedrijven als Amazon, Bol, ASML, IKEA en PayPal. Hij is ICT-lid in RvC's en werkte bij ABN AMRO, als Dragon bij corporate venturing en als global splitsingsmanager KYC.
Op dit moment wordt de inhoud van de noodsteunpakketten van de regering en de Tweede Kamer vooral bepaald door de invloed van grote belangenorganisaties en de achterban van de verschillende politieke partijen. Terwijl een groot gedeelte van de consumenten en niet-groot ondernemend Nederland al lang in overlevingsmodus zit en moet zitten.
Terwijl je in tijd van crisis zou verwachten dat de regering, de Tweede Kamer en de overheid zouden zijn overgegaan op een integrale overlevingsstrategie, lijkt het er op dat men lijdt aan veel te veel 'social distancing' en de dagelijkse realiteit van veel Nederlanders volkomen uit het oog verloren heeft. Dat kan niet langer. Wat moet men nu wél doen?
1) Overheid en politiek moeten beslissen hoe schaarse collectieve financiële middelen in te zetten
De focus van de regering en de politiek op het 'behouden' van banen is een slechte investeringsstrategie. Waarom? Veel van die banen bij grote bedrijven verdwijnen na 1 oktober waarschijnlijk als nog. Daarbij zou het hoe dan ook veel beter zijn geweest om bijvoorbeeld het percentage vergoeding lager te laten zijn en afhankelijk te maken van het eigen vermogen en te maximeren (zoals in de ww).
Daarnaast wordt de motor van de BV Nederland gevormd door zelfstandige ondernemers – het merendeel van de 2 miljoen ingeschreven ondernemers – en flexwerkers. En die gaan nu massaal belly-up, omdat men bijna geen steun heeft gekregen, maar wél trouw belasting betaalt.
2) Overheid en politiek moeten ook zélf de tering naar de nering zetten
Succesvolle ondernemers weten dat overleven betekent: zo snel mogelijk stoppen met niet-noodzakelijke uitgaven en gericht en transparant zijn over gericht investeren in welke economische activiteiten en in welke niet. De overheid als geheel en de politici moeten zelf ook de tering naar de nering zetten. Waarom gebeurt dat niet? Men blijft maar silosteun geven, commissies instellen en polderen met alle traditionele stakeholders.
Ministers en politici zouden zelf leiderschap in crisistijd moeten tonen en het goede voorbeeld geven door bijvoorbeeld vrijwillig salaris in te leveren, wat de regering en diezelfde politici zelf ook als voorwaarde voor steun aan grote bedrijven stellen trouwens. Waarom gebeurt dat niet?
Dus toch slechtste scenario?
Vanaf het begin van de crisis is er door de overheid en de Tweede Kamer voor gekozen om grote bedrijven en de grootbanken massief te ondersteunen. Maar ook om veel belastingbetalende zelfstandige ondernemers en flexwerkers – en dus veel consumenten zonder sterke lobby – onderuit te laten gaan na 1 oktober (en eigenlijk al na 1 juni, vanwege de invoering van de partnerschapstoets voor ZZP'ers, terwijl werknemers met een vaste baan tot 10.000 Euro per maand dankzij NOW kregen doorbetaald zónder partnerschapstoets!)
Met dit ongewijzigde beleid zijn we polderend op weg naar het zwaarste scenario van de DNB na de zomervakantie: 12 procent economische krimp en 9 procent werkloosheid in 2021. Dat lijkt me géén goed overlevingsplan voor de BV Nederland en trouwens ook niet slim met het oog op de verkiezingen van volgend jaar.
Blogs in deze serie:
- Strategische portefeuillemodel is achterhaald.
- Kan Invest-NL vliegen?
- Als zwijgen goud is
- Unicorns zijn uit, zebra's zijn in
- Grootbanken achterhaald?
- Van groeien naar overleven (1)
- Van groeien naar overleven (2)
- Wanneer worden onze banken duurzaam?
- 7 eisen voor KLM-redding
- KLM: staatssteun zonder overlevingsplan?!
- De stille corona-bailout van grootbanken
- Will we survive?
- Post-corona succes begint bij ander onderwijs
- Klaar voor de grote klap in oktober?
- Polderend op weg naar zwaarste DNB scenario
Lees ook de andere blogs van Tony de Bree: Zin en onzin van negatieve rente