Piers Reid (SystemsAccountants): Rol van IT in Finance wordt steeds groter

Financiële afdelingen staan voor grote veranderingen. De hoeveelheid beschikbare data is groter dan ooit te voren en dat biedt CFO's de mogelijkheid om meer impact te hebben op hun bedrijf. Dat wordt ook in toenemende mate verwacht door de business, die steeds meer behoefte heeft aan de inzichten die financiële afdelingen kunnen bieden.

CFO’s zijn daarom continu veranderingen aan het doorvoeren en daarbij is het van groot belang om de juiste systemen te kiezen.  Alleen met de juiste financiële software die op de juiste manier wordt geïmplementeerd en gebruikt kunnen financiële afdelingen maximale impact hebben en ervoor zorgen dat er betere kwaliteit businessbeslissingen gemaakt worden. 

Piers Reid, director – EPM, Finance Systems & Transformation Recruitment bij SystemsAccountants, helpt bedrijven in zulke veranderingsprocessen met raad en daad.

“We zijn een niche recruitment bureau, maar gaan veel verder dan dat”, licht Reid toe. “Met onze schat aan ervaring binnen  finance en IT helpen we CFO’s hun doelstellingen te realiseren. We helpen ze processen te verbeteren, met het selecteren van de juiste financiële software en met de implementatie door de juiste  professionals te selecteren.”

SystemAccountants werkt soms alleen aan projecten, maar ook samen met of in opdracht van de grote consultancybedrijven – en voegen daar hun eigen unieke inzichten aan toe. Reid: “We leveren een onafhankelijke en kostenefficiënte toegang tot de kennis die ook bij de grote jongens zit, ondanks dat wij in omvang veel kleiner zijn. In de praktijk werken we overigens vaak samen met de grote sofware- en consultancyorganisaties. Voor hen zorgen we voor een flexibele pool van medewerkers voor hun eigen projecten, en soms worden we door hun cliënten geadviseerd om ze te ondersteunen bij de implementatie van bijvoorbeeld consolidatie- of forecastingtools of geavanceerde analytics. Met ruim 20 jaar ervaring in deze nichemarkt als onafhankelijke partij bestonden we vaak al voordat de softwaremerken bestonden.”

De meeste CFO’s worden binnengehaald om een bepaalde tranformatie door te voeren, en ze willen hierbij hun stempel op bepaalde verbeteringen drukken. Daarbij treedt SystemAccountans vaak op als een trusted adviser voor een CFO en ze helpt om hun tranformaties succes te realiseren. 

“Ze willen vaak automatiseren, kosten besparen, shared service centers opzetten, verzin het maar. Wij helpen ze daarbij, onafhankelijk van welke software- of consultingpartner ze kiezen”, licht Reid toe. “Wij zijn groot voorstanders van zo’n tripartite model. In grote projecten zijn er vaak net zoveel consultants van ons aan het werk en als van bijvoorbeeld een KPMG of EY en van het bedrijf zelf. Wij zorgen er zo voor dat de consultants weten wat ze nodig hebben om hun werk goed uit te voeren en dat de klant krijgt wat men wil.”

Hoe kijkt Reid vanuit zijn ervaring en onafhankelijke positie naar het IT en finance landschap en hoe heeft zich dat ontwikkeld de afgelopen jaren? Met welke vragen en problemen worstelen bedrijven momenteel en welke kant gaat het op? “De rol van IT wordt steeds groter. Enerzijds moet de financiële huishouding op orde zijn, maar de data moet veel meer en beter gebruikt worden”, legt Reid uit. “In de laatste jaren zie je dat het allemaal om het verder professionaliseren en automatiseren van erp-systemen en tools heeft gedraaid. Vandaar uit zie je dat men nu steeds meer bezig is om daar ook consolidatie, forecasting applications en business intelligence aan toe te voegen. De CFO zoekt steeds meer informatie om betere kwaliteit beslissingen te maken. Dat komt uit die data en er is ook steeds meer toegang tot data via cloud driven analytics tools.”

Die worden bovendien steeds slimmer, stelt Reid. “We zitten op de weg richting machine learning en analytics. We gaan naar systemen die financials gaan vertellen wat ze moeten gaan doen op basis van data waarvan ze bij wijze van spreken niet eens wisten dat ze die hadden. Financials krijgen nu makkelijker toegang tot dat soort data.”

Daarmee doelt Reid op een verandering in de manier van werken. Momenteel doorzoeken financials data omdat ze een specifieke vraag hebben, maar straks worden die veel meer door slimme algoritmes geleverd. “Social media kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het voorspellen van de vraag in bepaalde gebieden. Of dingen die in de pers gebeuren. Hoe beïnvloedt het nieuws hoe mensen over je denken en wat doet dit met de vraag? Dat is momenteel nog grotendeels toekomstmuziek, maar de technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat het meer aan de mensen ligt dan aan de software.”

Hiermee bedoelt Reid dat bij veel bedrijven de ontwikkelingen op dit punt nog in een vroeg stadium verkeren en ze nog niet de meest accurate data uit hun systemen halen. “Op dit moment hebben alleen de meest geavanceerde bedrijven goed zicht op hun actuele data, laat staan dat er bedrijven zijn die goed kunnen voorspellen. Dit is een ontwikkeling van een jaar of tien en we zitten nog in de eerste fase van deze data transformation journey.”

Het is dan ook erg belangrijk om met de juiste mensen zo’n traject in te gaan, zodat er geen verkeerde afslagen worden genomen. “Dit soort transformatieinitiatieven zijn vaak gedreven door systemen en software. Maar het draait juist om de mensen die het uitvoeren. Als je de verkeerde mensen hebt, die niet over de juiste skillset of ervaring beschikken, maakt het niet uit wat voor briljante applicatie je hebt, dan gaat het toch mis. Anders ga je in een nieuw systeem hetzelfde maken wat je al had en wordt er niks verbeterd. Je hebt mensen nodig die het snappen dat een bedrijf ergens vandaan komt, ergens naartoe moet worden gebracht én die de route uit kunnen stippelen. Iemand die niet geschikt is zorgt alleen voor schade”, aldus Reid.

Ervaren mensen dus, die ook onafhankelijk kunnen en durven opereren. Want naast de enorme kennis en het netwerk dat binnen het bedrijf aanwezig is, onderscheidt de onafhankelijke positie van SystemAccountants ze van de meeste andere marktspelers. “We kunnen elk type project aan en door onze onafhankelijke aanpak heb je ook de zekerheid dat je niet een eenzijdige blik op de zaak krijgt, maar dat alle opties op tafel komen”, vertelt Reid. 

“Je moet de kennis hebben om te zien wanneer dingen goed of fout gaan én onafhankelijk genoeg zijn om je vinger op te steken en zaken te verbeteren. Dit is echt fundamenteel. Ook wij zijn niet op elk gebied specialist, maar we signaleren wel waar de problemen zitten en kennen de juiste experts zodat de CFO de best educated beslissing kan nemen”, vat Reid het samen. “Uiteindelijk helpen we bedrijven als trusted adviser om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen en hun doelstellingen te behalen.”

Gerelateerde artikelen