People First

Jan van Wijngaarden
"Zet je technologie voorop, dan wordt digitale transformatie géén succes," Jan van Wijngaarden, Managing Director van All Solutions.

Controller, trainer, consultant, product management director, sales director, en managing director: Jan van Wijngaarden heeft alle hoeken van de ICT business gezien. Nu bij AllSolutions overziet hij hoe met online software vele financieel managers betekenisvol bij worden gestaan. Onder andere door slimmer gebruik te maken van big data en er informatie – business intelligence – uit te halen. Want daarin is nog steeds veel meer veel beter te doen door ons allemaal.

Business Intelligence, alweer?

“Zelf ben ik 25 jaar geleden begonnen, als finance professional. Toen al klonk dat er ‘veel meer met info’ gedaan moest worden. Denk maar aan de balanced scorecard. En ook toen al waren we veel bezig met het op orde brengen van data, vooral data van gisteren,” herinnert Van Wijngaarden zich. Al die business intelligence projecten van toen, daar is doorgaans maar weinig van terecht gekomen. Destijds moest de techniek het ‘doen’. “Maar die techniek blijft qua mogelijkheden logaritmisch omhoog gaan en tóch is het een uitdaging om slim met data om te gaan! Daar worstelen bedrijven nog steeds mee.”

Het gaat volgens Van Wijngaarden dan ook helemaal niet om business intelligence of big data. “Big data is werkelijk álle data verzamelen, van alle bronnen, zoals Google en Facebook dat doen. Alleen zijn wij geen Google of Facebook: kijk liever eerst naar de data van je bedrijf zelf: wat ga je dáármee doen?” Doorgaans is dat maar erg weinig: heel wat ICT projecten op dit vlak falen namelijk. Toch kan de techniek nu veel meer meer dan in de jaren negentig, dus daar ligt het niet aan. “Het is veel meer een organisatievraagstuk. Daarom zijn de seminars van de jaren negentig nu nog steeds actueel,” stelt hij. Want wát ga je in je organisatie met die data doen? En hoe krijg je commitment in de organisatie om het te gaan gebruiken?

PPT

“Mensen maken het al snel té ingewikkeld. Dan raak je de anderen kwijt, die overzien het niet, en gaan het dan niet gebruiken.” Van Wijngaarden adviseert daarom vernieuwing klein te beginnen: “laat dat gebruiken, en ga pas uitbreiden als men zelf ziet dat het echt werkt.” Want echt, het begint bij die mensen: eerst people, dan process, en pas als laatste technology.

People first dus, van hoog tot laag. Managers moeten het snappen en willen gebruiken. Aan het begin van het proces moet echter ook toezicht zijn: je kan nu weliswaar automatisch data verzamelen, maar er moet wel gezorgd worden dat het goed binnenkomt, goed wordt bijgehouden, juist wordt geïnterpreteerd, en goed wordt beveiligd. “Er zijn nu mooie tools om prognoses te maken, maar als je de data daarachter niet bijwerkt, is het nutteloos: dan gebruik je oude en of onvolledige info. Daar moet dus speciaal iemand op zitten: dat zie ik wel als een nieuwe taak voor de finance professional.”

Echt als laatste komt de technologie, want “zet je technologie voorop, dan wordt digitale transformatie géén succes,” verzekert Van Wijngaarden. Niet alleen omdat bijvoorbeeld de gebruikers er niet op tijd bij betrokken zijn. “Technologie gaat over het verzamelen, analyseren, en visualiseren van al die data. Er is heel veel software beschikbaar om dat te doen. Maar je kan daarmee ook heel makkelijk onzin presenteren! Ga dus geen appels met peren zitten vergelijken: dat is weer onderdeel van het proces.”

Hij is ervan overtuigd dat de eerste stap, people – de gedragskant, het belangrijkste is, “omdat die het onduidelijkste is en voor veel mensen simpelweg het lastigst. Daarom ontsnappen we al snel in proces en technologie.”

De toekomst van finance

Een kwart eeuw geleden liepen we tegen dezelfde problemen aan als nu. Hoe ziet Van Wijngaarden het vak veranderen in de komende 25 jaar? Meer data betekent meer werk, ander werk, en anders werken. “Vroeger zorgde je eerst voor bijna 100 procent betrouwbare cijfers om dan pas te kijken naar het hoe en wat.Tegenwoordig moet je met 70 procent betrouwbare cijfers een inschatting maken over de toekomst en daar dan op sturen.”

Hij ziet de finance functie een steeds belangrijkere rol vervullen bij het aanbrengen van een echte brug tussen technologie en business. “Daar heb je specifieke mensen voor nodig, want je verbindt twee heel verschillende kanten. Finance professionals kunnen dat, die zijn al thuis in compliance en analyse.” Hij ziet dan ook mogelijkheden in procesverificatie en monitoring, en in procesinrichting en optimalisatie. “Denk aan informatiebeveiliging en alles rond ISO’s, dat is veel werk, en wordt hoe langer hoe belangrijker en vaker gevraagd.”

Meer data later geeft nu ook al meer werk en vooral veel meer kansen. “We moeten nú bezig zijn met waar we over tien jaar willen zijn. Er is nu zóveel data, dat sturen niet meer gaat zonder technologie om te verzamelen, te bewerken, enzovoort. Zonder die hulp heb je geen overzicht meer, laat staan inzicht. Al die data, die moet wel op op orde zijn, anders verzuip je erin.”

Lees ook: Meerwaarde van data zit in de voorbereiding

x

(foto’s: AllSolutions)

Gerelateerde artikelen