Opmars AI-platforms stuit op schending auteursrecht (van mediaconcerns)

Schending van auteursrechten kan leiden miljardenclaims van media en auteurs.

The New York Times klaagt OpenAI en Microsoft aan omdat artikelen zonder toestemming zijn gebruikt om chatbots te trainen. Volgens het Amerikaanse dagblad wordt daarmee het auteursrecht geschonden. Volgens de aanklacht is er onrechtmatig gebruikgemaakt van miljoenen artikelen. De Amerikaanse krant  is de eerste grote Amerikaanse mediaorganisatie die de bedrijven, de makers van ChatGPT en andere populaire AI-platforms, aanklaagt over auteursrechtenkwesties.

  • The New York Times klaagt OpenAI en Microsoft aan voor het onrechtmatig gebruik van hun artikelen om chatbots te trainen …
  • … wat een schending van het auteursrecht zou zijn
  • OpenAI is momenteel in gesprek met investeerders over nieuwe financieringsronde van 100 miljard dollar
  • journalistenvakbond NVJ steunt aanklacht van The New York Times en verwacht dat soortgelijke zaken in Nederland of Europa volgen

Volgens het dagblad moeten de gedaagden verantwoordelijk worden gehouden voor “miljarden dollars aan wettelijke en werkelijke schade” in verband met het “illegaal kopiëren en gebruiken van het unieke waardevolle werk van The Times”. Ook wordt er geëist dat de bedrijven alle chatbotmodellen en trainingsgegevens vernietigen waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal van The Times is gebruikt.

Financieringsronde van 100 miljard dollar

Onbekend is nog welke gevolgen dit kan hebben voor de ontwikkeling van AI-platforms. OpenAI is momenteel in gesprek met investeerders over een nieuwe financieringsronde van 100 miljard dollar.

Eerder dit jaar concludeerde nieuwswaakhond NewsGuard al dat tientallen nieuwssites kunstmatige intelligentie gebruiken om razendsnel artikelen van gerenommeerde media te hergebruiken zonder bronvermelding. De websites maken ook niet duidelijk dat AI was ingezet bij het schrijven van de artikelen. De onderzoekers troffen nieuwssites aan die chatbots inzetten voor artikelen van media als The New York Times, CNN en Reuters.

Daarbij leken de sites gebruik te maken van software die specifiek was ingericht om artikelen te vinden, te herschrijven en automatisch te publiceren zonder tussenkomst van een mens. Op enkele sites stonden ook advertenties van grote bedrijven.[Artikel gaat verder na deze alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Samenwerkingsovereenkomst met OpenAI

In tegenstelling tot mediabedrijven als het Duitse Axel Springer of persbureau Associated Press heeft The New York Times geen samenwerkingsovereenkomst gesloten met OpenAI. Het is niet de eerste rechtszaak tegen OpenAI. Vorig jaar spande een groep bestsellerauteurs, waaronder thrillerschrijver John Grisham en ‘Game of Thrones’-bedenker George R. R. Martin, een procedure aan tegen het AI-bedrijf wegens schending van het auteursrecht.

Actrice en comédienne Sarah Silverman stapte naar de rechter omdat OpenAI zonder toestemming gebruik had gemaakt van passages uit haar biografie. En enkele maanden geleden sleepten enkele grote muziekuitgevers, waaronder Universal Music Group, het AI-bedrijf Anthropic voor de rechter. Anthropic, opgericht door oud-medewerkers van OpenAI, zou zonder toestemming songteksten hebben gekopieerd voor zijn chatbot Claude. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Lees ook:

Soortgelijke zaken in Nederland

Journalistenvakbond NVJ vindt het een goede zaak dat The New York Times OpenAI en Microsoft aanklaagt wegens het schenden van auteursrechten. “Heel terecht dat ze dit doen. We denken dat soortgelijke zaken in Nederland of in Europa ook zeker zullen volgen”, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning.

“De regels zijn nog niet klaar voor dit soort nieuwe manieren van gebruik. Daarom is het belangrijk dat een rechter daar een oordeel over geeft”, aldus de NVJ-secretaris.

Volgens Bruning moeten er collectieve afspraken gemaakt gaan worden tussen mediaconcerns en AI-bedrijven over het rechtmatig gebruik van het werk van journalisten. (ANP)

 

Omzet AI groeit naar 1,3 biljoen dollar in 2032

Gerelateerde artikelen