Omzet AI groeit naar 1,3 biljoen dollar in 2032

De manier waarop de technologie opereert veranderd diepgaand.

Ook op het gebied van inkomsten explodeert kunstmatige intelligentie (AI) de komende jaren tot ongekende hoogte. In 2032 kan de omzet exploderen tot 1,3 biljoen dollar. Dit blijkt uit een analyse van persbureau Bloomberg. Er wordt verwacht dat AI veel menselijk werk, bijvoorbeeld in de klantenservice of bij bankieren, kan vervangen.

Vorig jaar zette generatieve AI, zoals het populaire ChatGPT, zo’n veertig miljard dollar om. Volgens de analyse van Bloomberg lopen techgiganten Amazon, Microsoft en Google-moeder Alphabet voorop in de strijd om een dominante positie binnen de op consumenten gerichte AI. Microsoft is een belangrijke investeerder in OpenAI, het bedrijf dat vorig jaar ChatGPT succesvol uitbracht.

Bloomberg verwacht dat investeringen in het trainen van de zelflerende AI-modellen de komende jaren voor de grootste uitgaven gaan zorgen (247 miljard dollar in 2032). Ook onlineadvertenties via AI en inkomsten via servers voor AI gaan tot een flinke omzetgroei leiden, is het idee.

“De wereld staat op het punt om in de komende tien jaar een explosie van groei te zien in de generatieve AI-sector”, weet Bloomberg-analist Mandeep Singh. “Het belooft de manier waarop de technologiesector opereert diepgaand te veranderen. De technologie wordt een steeds belangrijker onderdeel van investeringen in IT, advertentie-uitgaven en cyberbeveiliging.”

(ANP)

Gerelateerde artikelen