Expert: Welke AI-tool zorgt voor meer impact en productiviteit bij finance? 10 meest gebruikte use cases

Ai kan veel doen voor financial management; Maar hoe?

Tekstgenerator Chat GPT heeft het besef doen groeien dat artificiële intelligentie ongekende mogelijkheden heeft. Sindsdien is de komst van Ai langzaamaan op de radar gekomen van CFO’s, financieel directeuren en hoger financieel management. Maar vaak gaat de kennis niet veel verder dan voorbeelden, toekomstbeelden en mogelijkheden. Reden voor FM.nl om een serie blogs van Ai-expert Jan Hendrik Fleury te presenteren over de praktische toepassing van Ai in financieel management en de stappen die genomen moeten worden. Vandaag deel II

Allereerst, er zijn ongelooflijk veel AI-tools op de markt. Soms is men zoveel met tools bezig dat men vergeet dat het een middel moet zijn en geen doel op zich. Mijn favoriet? Advanced Data Analysis binnen de betaalde ChatGPT. Op de tweede plaats staat Vertex AI Search & Conversation van Google Cloud. Eerst terug naar ChatGPT. Het fungeert als een persoonlijke data-analist, vertaalt data naar inzichten en helpt bij het ‘cleanen’, ordenen, en vertalen van data naar acties. Het kan zelfs grafieken maken in specifieke kleuren. Voordelen? Tijdbesparing en meer datagedreven beslissingen.

Het is geen magie, maar wel een krachtige analyse-assistent. En het helpt om de inzet van data te verhogen en de toegang tot data-inzichten makkelijker te maken. En laat dat nou precies een uitdaging zijn bij veel bedrijven, dus doe er je voordeel mee! Let op: de tool is beschikbaar binnen de betaalde ChatGPT versie, en data worden voor trainingsdoeleinden gedeeld. Wees voorzichtig met gevoelige informatie en vergeet uiteraard GDPR niet. Een oplossing hiervoor is het werken met de API of ChatGPT-Enterprise waar jouw data beveligd zijn en niet worden gebruikt voor trainingsdoeleinden. Bij data in het financiële domein dring ik sterk aan op de enterprise edities van ChatGPT en van Google Cloud.

Dan Google Cloud. Om je een indruk te geven: op hun website staat een heldere demo van Vertex AI Search en Conversation die je inspiratie zal geven om documenten van verschillende formaten te doorzoeken en te vertalen naar bruikbare inzichten in een Enterprise (gesloten) omgeving zo dat geen gevoelige informatie wordt gebruikt voor training van de modellen door Google Cloud. Als je al met Google Cloud werkt met als meest bekende service het serverless (geen technisch beheer nodig) datawarehouse BigQuery, of wilt gaan werken, is het Vertex AI services portolio handig omdat het krachtig is en goed integreert. En als je ook met Google Workspace werkt, dan is Duet AI een zeer laagdrempelige en native geintegreerde add-on om AI toe te passen in onder andere Google Spreadsheets en Google Sheets. Een zeer voordeel is dat de finance data dan leeft op 1 centrale plek in het data warehouse zo dat er niet meerdere versies van de waarheid zijn. Hierbij worden, mits je dat wilt, spreadsheets en grafieken direct geupdate worden als er verse data is. Wat ik namelijk nog te veel zie is dat controllers data lokaal opslaan waardoor versies en datakwaliteit niet up to date zijn.

Mijn tien favoriete use cases in finance zijn:

1. Financiële prognoses: maak gebruik van de tool om voorspellende modellen te bouwen met behulp van historische financiële gegevens om toekomstige inkomsten, uitgaven en cashflowtrends te voorspellen.

2. Analyse van budgetvarianties: Analyseer maandelijkse of driemaandelijkse budgetvarianties door de werkelijke resultaten te vergelijken met gebudgetteerde cijfers om varianties te identificeren en te verklaren.

3. Kostenoptimalisatie: Voer een kostenanalyse uit om kostenbesparende mogelijkheden en gebieden te identificeren waar de efficiëntie kan worden verbeterd.

4. Investeringsanalyse: gebruik geavanceerde analyses om investeringsmogelijkheden te beoordelen door risico versus rendement te evalueren, met behulp van methoden zoals Monte Carlo-simulaties of scenarioanalyse.

5. Creatie van KPI-dashboards: Ontwikkel interactieve dashboards om Key Performance Indicators (KPI’s) bij te houden die cruciaal zijn voor financiële besluitvorming en prestatiemonitoring.

6. Kredietrisicomodellering: Implementeer kredietrisicomodellen om het risico van wanbetaling door zakelijke klanten te beoordelen en kredietlimieten in te stellen.

7. Portefeuillebeheer: Gebruik data-analyse om een ​​beleggingsportefeuille te optimaliseren, waarbij risico en rendement in evenwicht worden gebracht op basis van historische marktgegevens.

8. Liquiditeitsanalyse: Analyseer kasstroomoverzichten en liquiditeitsratio’s om ervoor te zorgen dat het bedrijf voldoende liquiditeit behoudt om aan zijn kortetermijnverplichtingen te voldoen.

09. Belastingnaleving en -strategie: Doorloop scenario’s om de impact van verschillende belastingstrategieën te begrijpen, naleving te garanderen en de belastingpositie van het bedrijf te optimaliseren.

10. Fusie- en overnameanalyse: Evalueer potentiële M&A-kansen door financiële overzichten te analyseren, synergieën na de fusie te voorspellen en accretie-/verwateringsanalyses uit te voeren.

Lees ook:

Tijdens deze inspirerende middag op 6 december in AFAS Leusden nemen we je mee in de wereld van generatieve AI in de financiële dienstverlening. Raak geïnspireerd door de mogelijkheden van generatieve AI voor accountants en financials. En begrijp hoe je deze revolutionaire techniek op een betrouwbare, legale en ethische manier kan toepassen.

Gerelateerde artikelen