Topman SEC: “Regulering Ai door cloudaanbieders, nodig”

SEC: 'Economische crisis dreigt als Ai ongereguleerd blijft'

De voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC waarschuwt in de Financial Times voor een mogelijke economische crisis wanneer de juiste regulering van AI uit blijft. “AI zou een ‘bijna onvermijdelijke’ financiële crisis kunnen veroorzaken als toezichthouders er niet snel grip op krijgen”, aldus Gary Gensler in de Financial Times. Volgens de topman vertrouwen veel instellingen mogelijk op hetzelfde onderliggende basismodel of onderliggende gegevensaggregator.

  • onderliggende model te vaak hetzelfde
  • cloudaanbieders met Ai nog ongereguleerd
  • economische crisis voor het einde van dit decennium

“Ik denk dat we in de toekomst een financiële crisis zullen hebben,” zegt Gensler in het interview. “In de rapporten achteraf zullen mensen zeggen ‘Er was ofwel één gegevensaggregator of één model… waar we op hebben vertrouwd.”

Crisis (bijna) onvermijdelijk

Volgens de topman van de beurswaakhond is kunstmatige intelligentie dusdanig krachtig, dat een crisis al voor het einde van dit decennium of aan het begin van de jaren ’30 zou kunnen plaatsvinden. Gensler noemt een dergelijke crisis op dit moment “bijna onvermijdelijk”. De krant wijst er op dat de beurskoersen in 2010 een kortstondige waardedaling van 1 biljoen dollar vertoonden, vanwege algoritmes die verkopen aanstuurden. [Artikel gaat verder na deze alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Cloud en Ai aanbieders niet gereguleerd

Gensler wijst er ook verder op dat cloud computing bedrijven die AI-diensten aanbieden en de techbedrijven die die modellen genereren, vaak niet zijn onderworpen aan de strenge regulering van Wall Street: “En hoeveel cloudproviders hebben we in de VS? Ik denk dat het echt een uitdaging is voor cross-regulering.”

SEC begonnen met regulering

Amerikaanse toezichthouders zijn intussen langzaamaan begonnen met regulering van (het gebruik van) kunstmatige intelligentie. Bij de aanpak zijn zorgen over te grote marktconcentratie die tot monopolies zouden kunnen leiden. Gensler’s SEC heeft daarom maatregelen voorgesteld die effectenmakelaars en beleggingsadviesfirma’s verplichten om “belangenconflicten” aan te pakken die voortvloeien uit hun individuele gebruik van voorspellende analyses.

Lees ook: