Onderzoek: ‘AI-adoptie in Nederlands bedrijfsleven blijft achter’

AI biedt kansen voor efficiëntie en innovatie in Nederlands bedrijfsleven

De meerderheid van de Nederlandse bedrijven (57%) maakt nog geen gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in hun bedrijfsvoering, wat kan leiden tot gemiste kansen op het gebied van efficiëntie en innovatie. Vooral kleinere ondernemingen lopen achter in de implementatie van AI-technologieën, terwijl middelgrote bedrijven vooroplopen. Deze situatie kan resulteren in een groeiende kloof tussen bedrijven die wel en niet profiteren van de voordelen van AI, met mogelijke financiële gevolgen voor de achterblijvers. Dat schrijft het ANP op basis van een onderzoek van onderzoeksbureau Telecom Paper.

  • Meerderheid Nederlandse bedrijven gebruikt nog geen AI
  • Middelgrote ondernemingen lopen voorop in AI-adoptie
  • IT- en telecombranche maken meest gebruik van AI

Ondanks de achterblijvende adoptie, zijn er laagdrempelige mogelijkheden voor mkb’ers om met AI te beginnen. Michele Fumarola, programmamanager AI bij Avans Hogeschool, benadrukt dat AI niet alleen is weggelegd voor grote ondernemingen met een dikke portemonnee. Hij adviseert om klein te beginnen, bijvoorbeeld door een abonnement te nemen op ChatGPT. Door te experimenteren kunnen ondernemers de waarde van AI voor hun specifieke situatie ontdekken.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, financeprocessen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Praktische toepassingen voor kleine ondernemingen

Een concreet voorbeeld van AI-toepassing voor mkb’ers is het gebruik van chatbots voor het doorzoeken van technische handleidingen. Door pdf-bestanden in ChatGPT te laden, kunnen ondernemers snel door grote hoeveelheden informatie navigeren en efficiënter reageren op klantvragen. Dit kan vooral nuttig zijn voor bedrijven met beperkte mankracht voor klantenservice.

Kritische benadering blijft noodzakelijk

Hoewel de mogelijkheden met AI groot zijn, waarschuwt Fumarola voor blind vertrouwen. Het is cruciaal om een realistisch beeld te hebben van wat AI kan en niet kan. Ondernemers moeten kritisch blijven en altijd expertise inzetten om de uitkomsten van AI-tools te beoordelen. Daarnaast is het belangrijk om bewust om te gaan met de gevoeligheid van data die gedeeld wordt met AI-systemen.

IT- en telecombranche lopen voorop

De IT- en telecombranche maken het meest gebruik van AI, met 35 procent van de bedrijven in deze sectoren die AI toepasten in 2023. Deze sectoren zetten AI vooral in voor marketingdoeleinden. Grote bedrijven met meer dan 500 medewerkers zijn koplopers, waarbij bijna de helft AI inzet, voornamelijk voor het beveiligen van ICT-systemen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Regionale verschillen in AI-adoptie

De interesse in AI is niet gelijk verdeeld over Nederland. Google Trends-data laat zien dat de animo voor kunstmatige intelligentie vooral in de Randstad hoog is. Dit hangt samen met de concentratie van grote techbedrijven en telecombedrijven in steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.

AI voor automatisering en efficiëntie

In de IT-sector wordt AI ingezet voor het automatiseren van dagelijkse taken, zoals systeemupdate en netwerkstatuscontroles. Dit bespaart tijd en stelt medewerkers in staat zich te concentreren op belangrijkere projecten. In de telecombranche worden AI-chatbots steeds vaker ingezet ter ondersteuning van de klantenservice, wat leidt tot verbeterde service en verminderde wachttijden.

Kansen voor marketing en HR

AI biedt ook kansen op het gebied van marketing en personeelsmanagement. Kleine bedrijven kunnen AI-tools gebruiken om de markt te verkennen, klanten aan te trekken en inzicht te krijgen in hun klantenbestand. Op HR-gebied kan AI helpen bij het monitoren van werknemersengagement en het verwerken van feedback, wat kan leiden tot een betere werkomgeving.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin. 

Toekomstperspectief voor AI in het MKB

Hoewel de adoptie van AI in het Nederlandse bedrijfsleven nog achterblijft, zijn er duidelijke kansen voor groei. Met de toenemende toegankelijkheid van AI-tools en de groeiende bewustwording van de voordelen, is de verwachting dat meer mkb’ers in de komende jaren AI zullen gaan implementeren. Dit kan leiden tot een verhoogde concurrentiekracht en innovatie binnen het Nederlandse bedrijfsleven.

Internationale ontwikkelingen

Recent onderzoek van IBM toont aan dat wereldwijd 42% van de bedrijven AI gebruikt of test, een stijging van 7 procentpunten ten opzichte van 2022. Deze trend onderstreept het groeiende belang van AI in het internationale bedrijfsleven en kan als stimulans dienen voor Nederlandse bedrijven om niet achter te blijven.

Uitdagingen en ethische overwegingen

Bij de implementatie van AI moeten bedrijven rekening houden met ethische overwegingen en potentiële uitdagingen. Dataprivacy, transparantie in besluitvorming en het voorkomen van bias in AI-systemen zijn belangrijke aandachtspunten. Bedrijven moeten een balans vinden tussen innovatie en verantwoord gebruik van AI-technologieën.

Overheidsbeleid en stimuleringsmaatregelen

De Nederlandse overheid erkent het belang van AI voor de economie en heeft verschillende initiatieven gelanceerd om de adoptie te stimuleren. Het Nationaal Groeifonds investeert bijvoorbeeld in AI-onderzoek en -ontwikkeling. Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar voor mkb’ers die willen investeren in AI-toepassingen. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven

Om de kloof in AI-adoptie te overbruggen, is samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven cruciaal. Initiatieven zoals het AI-partnerprogramma van Avans Hogeschool bieden mkb’ers de mogelijkheid om samen met studenten AI-projecten op te zetten. Dit kan helpen bij het opbouwen van kennis en het verlagen van de drempel voor AI-implementatie.

Toekomstgerichte vaardigheden ontwikkelen

Met de toenemende rol van AI in het bedrijfsleven is het belangrijk dat werknemers en ondernemers zich blijven ontwikkelen. Het verwerven van AI-gerelateerde vaardigheden en het begrijpen van de mogelijkheden en beperkingen van AI-technologieën worden steeds belangrijker voor de toekomstige arbeidsmarkt.

Hoewel de adoptie van AI in het Nederlandse bedrijfsleven nog achterblijft, zijn er duidelijke kansen voor groei en innovatie. Met de juiste aanpak en ondersteuning kunnen ook kleinere bedrijven profiteren van de voordelen van AI. Het is belangrijk dat bedrijven nu beginnen met het verkennen van AI-mogelijkheden om hun concurrentiepositie te versterken en klaar te zijn voor de toekomst. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl

Gerelateerde artikelen