Onderzoek: ‘1-op-11 zzp’ers fraudeerde bij belastingaangifte’

Zakelijke betalingen te veel gemengd met privé ontvangsten

Een deel van de zelfstandigen neemt het bij de belastingaangifte niet zo nauw met de regels. Uit onderzoek van finance-platform Boekhouder.nl blijkt namelijk dat liefst een op de elf zzp’ers in het verleden weleens fraudeerde bij de aangifte inkomstenbelasting.

  • 1 op de 11 zzp’ers fraudeerde bij belastingaangifte.
  • Een kwart van de zzp’ers heeft geen zakelijke rekening.
  • Ondanks vereenvoudiging van boekhouding, blijven risico’s bestaan.

De praktische kant van het boekhouden wordt je door software grotendeels uit handen genomen. Daardoor krijgt de boekhouder steeds meer een adviserende rol, die voor veel zelfstandigen nog altijd erg waardevol kan zijn.

Van de 400 ondervraagde zzp’ers antwoordde 9% ‘ja’ op de stelling ‘Ik heb weleens bewust een factuur niet opgegeven bij de belastingaangifte’. Nog eens twaalf procent geeft aan dit niet (meer) zeker te weten. Dat maakt dus dat minder dan acht op de tien zelfstandigen met zekerheid kan zeggen nooit (bewust) gefraudeerd te hebben. “Een zorgelijke conclusie, maar ergens ook wel begrijpelijk met in het achterhoofd dat liefst een op de vier zzp’ers financiële zorgen heeft”, aldus de onderzoekers van Boekhouder.nl.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Kwart zzp’ers heeft geen zakelijke rekening

Problematisch is verder dat een kwart van de zzp’ers hun inkomsten op een privérekening ontvangt, zo blijkt uit het onderzoek van Boekhouder.nl. Een zakelijke rekening is weliswaar niet verplicht, maar diverse banken hebben wel als voorwaarde dat je een privérekening niet zakelijk mag gebruiken. Bovenal zorgt dit volgens de onderzoekers van Boekhouder.nl voor vermenging van zakelijke en privé-inkomsten en uitgaven, waardoor je weinig overzicht hebt. Zeker bij een gebrekkige administratie is het op die manier moeilijk om zakelijke transacties terug te vinden en correct op te geven bij de belastingaangifte.

Boekhouding steeds eenvoudiger

Door de komst van online boekhoudprogramma’s en boekhoudapps wordt het bijhouden van de boekhouding steeds eenvoudiger. Niet voor niets doet bijna de helft van de zzp’ers de boekhouding zelf. Desondanks waarschuwt Boekhouder.nl met name startende zzp’ers voor het risico op fouten die kunnen leiden tot boetes of gemiste fiscale voordelen. “De praktische kant van het boekhouden wordt je door software grotendeels uit handen genomen. Daardoor krijgt de boekhouder steeds meer een adviserende rol, die voor veel zelfstandigen nog altijd erg waardevol kan zijn.’

Gerelateerde artikelen