Ondernemers: ‘Niet wachten op EU met e-facturering’

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn met minister Kamp van Economische Zaken en andere overheden overeengekomen om op termijn te stoppen met het sturen van papieren facturen en digitale facturen in 'eigen' formats. In plaats daarvan moeten facturen in één bepaald digitaal format worden gestuurd. Nederland loopt daarmee voor op de Europese Commissie, die e-factureren in 2018 wil invoeren.

Volgens de ondernemersorganisaties kan e-facturering in Nederland 750 miljoen euro per jaar schelen. Schattingen lopen uiteen, maar bedrijven zijn nu 3 tot 30 euro per factuur kwijt. Dat komt onder meer omdat de digitale facturen die volgens een eigen systeem worden gestuurd, door de ontvanger handmatig moeten worden ingevoerd in het systeem dat die gebruikt. ‘Daarbij worden fouten gemaakt en dat kost tijd en geld’, aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.

De oplossing moet worden gezocht in systemen die met elkaar kunnen communiceren. Van het midden- en kleinbedrijf heeft 80 procent al een boekhoudsysteem dat geschikt is voor e-facturering. Ook veel facturerende sectoren als uitzendbureaus, de voedingsindustrie, de bouw en het transport zijn er al mee bezig of voorstander van. Als het systeem technisch werkt, wil EZ het verplicht stellen voor facturering met de overheid.

Het Europese streven naar e-facturering neemt veel tijd in beslag, vinden de ondernemersorganisaties. Het gaat onder meer over de keuze van het format en de factuurindeling die moet worden aangehouden. ‘Wij gaan in ons eigen tempo aan de slag.’

Gerelateerde artikelen