‘No deal’-Brexit kost Nederland in 2019 4 miljard euro aan uitvoer

Nederland hoort tot de top 3 van grootste export-verliezers bij een 'no deal'-Brexit. Als de scheiding van het VK en de EU komende maanden uitdraait op een

Lees ookWat is het verschil tussen harde en zachte Brexit?

Dat blijkt uit eigen onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

Duitsland is met een exportdaling van 8 miljard euro in 2019 de grootste verliezer. Na Nederland volgen België en Frankrijk op de 3e plaats met 3 miljard euro minder uitvoer. De onderzoekers van Euler Hermes gaan ervan uit dat de wisselkoers van het Britse pond bij een harde Brexit daalt naar 0,88 euro (nu is dat nog 1,14 euro). De exportgevolgen zijn het hardst voor het Verenigd Koninkrijk (als niet EU-land). De goederenuitvoer zal alleen al in 2019 met 30 miljard pond dalen.

Last minute
Als de EU en het VK vóór de deadline van 29 maart 2019 geen overeenstemming bereiken, zal het VK de EU verlaten onder de WTO-voorwaarden (wat inhoudt dat het VK met 67 landen bilaterale akkoorden dient te sluiten). Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: “Wij schatten deze kans op 25 procent. Nog steeds achten we de optie van een last minute deal het meest reëel. Dan krijgen we een overgangsperiode waarbij we een vrijhandelsovereenkomst houden met nog steeds nauwe banden. Eigenlijk verandert er dan niet veel.”

Lagere groei door onzekerheid
Door de grote onduidelijkheid is er volgens Geeroms nu al sprake van grote economische schade. “De kans op een no-deal scenario (dit is de zwaarste vorm van een harde Brexit) van 25 procent betekent veel onzekerheid. Dat vertaalt zich in een verlies aan economische groei. De financiële stress doet het pond geen goed. Ook zie je de Britse consumptie terugvallen en bedrijven gaan grotere voorraden aanhouden. Met alle extra kosten van dien. Voor een deel krijgen wij dat in Nederland ook op ons bord omdat onze handel zo nauw verweven is met het Verenigd Koninkrijk.”

3 procent waardeverlies per maand
De researchafdeling van Euler Hermes heeft de huidige onzekerheid vertaald naar een berekeningsmodel voor de koers van het Britse pond. “We denken dat de wisselkoers kan dalen tot 1,06 euro in november/december. Dat betekent een waardeverlies van 3 procent per maand.” Komt er een last minute deal dan zal het pond rond april 2019 weer stijgen richting 1,14 euro, zo stelt het onderzoek van Euler Hermes.

Het bijbehorende rapport van Euler Hermes kunt u bekijken op: https://www.eulerhermes.nl/kennis-tips/rapporten/Rapport-Brexit.html

Gerelateerde artikelen