Nieuw steunpakket is laatste

Kabinet geeft nog een keer steun en zal geen ontslagboetes meer opleggen.

Het kabinet schiet het bedrijfsleven nog een keer te hulp met een tweede coronasteunpakket ter waarde van 13 miljard euro, zo maakte het vanmiddag bekend. De maatregelen zijn zo ontworpen dat naar verwachting meer bedrijven er iets aan hebben. Maar ze moeten ondernemers én werknemers tegelijkertijd prikkelen om na te denken of zij nog wel op dezelfde manier als voorheen hun geld kunnen blijven verdienen.

“In sommige sectoren wordt het niet meer zoals het was”, zegt Minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Het is aan bedrijven zelf om zich op die blijvend veranderde situatie voor te bereiden, zodat zij straks toch op eigen benen kunnen staan. “De periode om daarover na te denken is nu aangebroken”, aldus de bewindsman.

Het kabinet blijft de lonen grotendeels doorbetalen voor bedrijven die veel omzet kwijt zijn geraakt door de coronacrisis. Maar daarbij wordt ditmaal meer ruimte geboden om toch banen te schrappen, omdat dat soms nodig is om ook op de langere termijn levensvatbaar te blijven. De extra korting op de loonkostenregeling bij banenverlies, ook wel de ontslagboete genoemd, komt te vervallen, tot groot ongenoegen van de vakbonden. Bedrijven die aankloppen voor steun, moeten echter ook beloven dat zij dit jaar geen dividend uitkeren, geen bonussen betalen en geen eigen aandelen inkopen.

Minder druk = meer verantwoordelijkheid

Bedrijven die het blijvend minder druk krijgen, gaan wel meer verantwoordelijkheid dragen voor omscholing van hun werknemers, zodat die elders aan de slag kunnen. Daar steekt ook het kabinet 50 miljoen euro in. “Zo worden zij beter toegerust voor de arbeidsmarkt van straks”, zegt Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Hij wijst erop dat de crisis langer gaat duren dan gehoopt. “Dat vraagt veel van ons uithoudingsvermogen.”

De begrotingsoverschotten van de afgelopen jaren hebben gezorgd voor “diepe zakken” bij Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Maar ondanks de sterke buffers die de laatste jaren zijn opgebouwd, kan de belastingbetaler volgens hem niet tot in het oneindige blijven opdraaien voor de financiële problemen van bedrijven als gevolg van de coronacrisis.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen