Nieuw investeringsfonds voor Nederlandse ondernemers in opkomende markten

Een groep Nederlandse investeerders heeft in samenwerking met het Dutch Good Growth Fund (DGGF) het investeringsfonds Buceros Capital opgericht. Dit fonds gaat Nederlandse ondernemers faciliteren bij investeringen in opkomende markten.

Buceros Capital zal optreden als financier van Nederlandse bedrijven met plannen in vooral Afrika en Latijns-Amerika. Voor deze ondernemers kan het fonds als proactief aandeelhouder activiteiten mogelijk maken in gebieden met vaak onvoldoende functionerende kapitaalmarkten.

De partners ondertekenden op 29 juni 2016 de overeenkomst voor het investeringsfonds op het kantoor van de uitvoerder RVO.nl. Het ministerie van Buitenlandse Zaken lanceerde het DGGF in 2014. Met het DGGF maakt het ministerie ontwikkelingsrelevante handel en investeringen mogelijk in 68 landen.

Investeringsteam

Onder leiding van private equity veteraan Frits Vromen (ex-Alpinvest en onder andere bestuurslid bij Chanel) wordt een investeringsteam opgebouwd dat deels vanuit Afrika zal werken. Een lokaal kantoor is gevestigd in Johannesburg, Zuid-Afrika. In het eerste kwartaal van 2017 wordt een vestiging geopend in Bogotá, Colombia. Buceros Capital werkt inmiddels aan de eerste potentiële transacties. Senior managers van de Buceros investeerders ondersteunen het team.

Buceros Capital maakt investeringen mogelijk

DGGF investment manager Tim van Galen: “Buceros Capital is het eerste fonds dat door het DGGF wordt gesteund om het bedrijven mogelijk te maken te investeren in ontwikkelingslanden. Waar wij met uitvoerder RVO.nl binnen het DGGF vooral leningen en garanties verstrekken aan Nederlandse ondernemers die willen investeren in opkomende markten, kan deze groep nu ook via de investeringsfondsen worden bediend. Naast het maken van een goed rendement is het genereren van lokale ‘impact’ (werkgelegenheidscreatie, kennisoverdracht en productiegroei) een belangrijk doel voor het DGGF.”

Partner voor ondernemers in opkomende markten

Woordvoerder van de betrokken investeerders Corné Melissen: “Dit nieuwe publiek-private fonds zal optreden als co-investeerder, maar zal vooral partner zijn voor ondernemers met ambities in de opkomende markten. Plannen kunnen worden ingediend per e-mail en zullen snel en adequaat beoordeeld worden. Hoewel impact een belangrijke randvoorwaarde is, zullen investeringen wel degelijk op economische haalbaarheid getoetst worden. Voor de sociaal-maatschappelijke criteria zal een externe adviseur worden aangetrokken. Deal selectie, due diligence en transactie-executie worden in eigen huis gedaan. We verwachten al op korte termijn de eerste transacties te kunnen melden.”

 

Gerelateerde artikelen