Niet alle online boekhoudsoftware klaar voor ‘robotic accounting’

Lang niet alle boekhoudpakketten bieden optimale ondersteuning van 'robotic accounting' en sommige pakketten hebben meer weg van een veredelde Excel-oplossing dan van modern en efficiënt werkende online boekhoudsoftware. Dat stelt onderzoeksbureau GBNED.

GBNED is van mening dat moderne online boekhoudsoftware over de volgende functionaliteit moet beschikken aangaande ‘robotic accounting’: 

  1. Elektronisch factureren op basis van de standaard UBL; zowel voor uitgaande facturen als inkomende factuurverwerking.
  2. Elektronische rekeningafschriften automatisch verwerken;
  3. Elektronisch de BTW-aangifte deponeren bij de Belastingdienst;
  4. Elektronisch de ICP-opgave deponeren bij de Belastingdienst;
  5. Elektronisch de jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel voor de categorie micro en klein; (als sprake is van een BV).

“Tel hier bij op het real-time uitwisselen van gegevens met de omgeving, zoals bijvoorbeeld het ophalen van adresgegevens bij de Kamer van Koophandel. Of  mutaties van een webwinkel automatisch opnemen in de boekhouding. Dan wordt de ondernemer ontzorgd en spreken we van ‘robotic accounting’,” aldus GBNED. Ter ondersteuning heeft het onderzoeksbureau op een rij gezet wat ondernemers mogen verwachten van online boekhoudsoftware voor het segment ZZP en klein MKB. Hierbij is een onderverdeling gemaakt naar: 

  • Basisfunctionaliteit;
  • Robotic accounting functionaliteit;
  • Betrouwbaarheid.

Lees het complete thema Online boekhoudsoftware voor ZZP en klein MKB: wat mag u verwachten?

Gerelateerde artikelen