Industriële productie eurozone in juli gedaald

Industriële productie in eurozone daalt onverwacht.

De productie in de industrie van de eurozone is in juli weer gedaald, na een opleving in de drie voorgaande maanden. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat nam de industriële productie met 1,1 procent af ten opzichte van een maand eerder. Dat kwam vooral door een lagere productie van kapitaalgoederen, zoals bedrijfsmachines, en duurzame consumptiegoederen, zoals elektronica, witgoed, meubels en auto’s.

  • industriële productie eurozone: -1,1% ….
  • … daling groter dan vooraf verwacht
  • vooral kapitaal- en duurzame consumptiegoederen lager

De productie daalde sterker dan verwacht. Economen hadden in doorsnee op een afname met 0,9 procent gerekend. In juni steeg de industriële productie in het eurogebied nog met 0,4 procent. In mei was sprake van een toename met 0,1 procent en in april steeg de productie met 1,3 procent. In maart liet de productie een forse daling van 4,5 procent zien. [Artikel gaat verder na volgende alinea]


FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.

Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.


Energieproductie stijgt, vrachtwagenproductie daalt

De productie van kapitaalgoederen zoals ook vrachtwagens daalde met 2,7 procent en voor duurzame consumptiegoederen ging het om een min van 2,2 procent. De energieproductie nam daarentegen met 1,6 procent toe.

Denemarken en Ierland dalen

Voor de gehele Europese Unie meldde Eurostat ook een productiedaling met 1,1 procent, na een groei van 0,4 procent een maand daarvoor. Binnen de EU daalde de productie het sterkst in Denemarken en Ierland. Voor Zweden en Malta werden de sterkste stijgingen gemeten. In Nederland nam de productie met 0,7 procent toe.


Uit cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) blijkt dat Nederland de vierde plek bezet op de Deense toplijst van handelspartners. Na een daling in coronaperiode, bedroeg de totale export vanuit Denemarken naar Nederland in 2022 ruim 6,8 miljard euro. Het Scandinavische land exporteert vooral voeding & vee, tabaksproducten, grondstoffen en minerale energie naar ons land.

Andersom kocht Denemarken voor ruim 10 miljard aan goederen uit ons land -waarmee de BV Nederland na Duitsland en Zweden de belangrijkste handelspartner van de noorderbuur is. Opvallend is dat het Deense bedrijfsleven vooral voeding & vee, tabaksproducten en grondstoffen en minerale energie uit ons land halen.


Gerelateerde artikelen