Nederlandse bedrijven grijpen IT-transformatie aan om te groeien

59 procent van de Nederlandse bedrijven maakt het komende jaar een belangrijke transformatie door. Dit blijkt uit onderzoek van EMC naar IT-transformatie. Bedrijven richten zich bij transformatie het meest op het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten (41 procent) of het verbeteren van de klantervaring (34 procent).

De derde prioriteit voor bedrijven in hun transformatiestrategie is het verhogen van de omzet. Deze resultaten laten zien dat bedrijven niet simpelweg veranderen om kosten te besparen, maar transformatie aangrijpen om te groeien. Het onderzoek is uitgevoerd onder de bezoekers van EMC Forum dat vandaag plaatsvindt.

Het onderzoek wijst ook uit dat bedrijven een nieuwe benadering hebben ten aanzien van de transformatie van IT. Zo wordt IT niet langer gezien als kostenpost, maar als een driver voor groei. 53 procent van de Nederlandse bedrijven gaf aan een transformatie door te maken met hun IT-organisatie. Nederlandse bedrijven geven verder aan dat zij vooral kijken hoe IT hun organisatiedoelstellingen kan ondersteunen. Bovendien heeft 72 procent van de bedrijven haar IT-strategie direct gekoppeld aan de bedrijfsdoelen. Als belangrijkste prioriteiten op het gebied van IT werden cloud computing, Big Data en trusted IT genoemd.

Big Data bepalend voor succes
44 procent van de respondenten geeft aan dat de toepassing van Big Data analytics bepalend zal zijn voor het succes van een bedrijf in de komende vijf jaar. De helft van de Nederlandse bedrijven kijkt op dit moment serieus naar de toegevoegde waarde die Big Data kan opleveren voor de organisatie. Echter slechts 8 procent van de bedrijven heeft al Big Data analytics tools geïmplementeerd.

Naarmate bedrijven zich realiseren dat data belangrijk bedrijfskapitaal is, neemt ook de behoefte toe dit te beschermen. 80 procent van de bedrijven geeft aan dat databeveiliging een belangrijk aandachtspunt is. Verder zegt 36 procent dat backup en recovery hoog op de agenda staat. Deze resultaten laten zien hoe belangrijk privacy, beveiliging en bescherming van data is voor organisaties.

Nieuwe functies
Niet alleen bedrijven en IT-functies veranderen, ook de rollen van IT-professionals ondergaan een transformatie. Er is een groeiend bewustzijn dat de komst van cloud computing en Big Data analytics leiden tot het ontstaan van nieuwe rollen binnen IT-afdelingen. De respondenten bevestigen dit, zo gaf 64 procent aan dat cloud computing in de komende drie jaar nieuwe rollen en verantwoordelijkheden creëert. 41 procent gelooft dat Big Data hetzelfde zal doen. Dit betekent dat er nieuwe functies gaan komen als Cloud Architecten en Data Scientists.
__________________________________________________________________________________

Vijfdaagse opleiding Finance & IT: onmisbare IT kennis voor financials – 35 PE punten
Ontdek in deze vijfdaagse opleiding hoe u als financieel verantwoordelijke betere keuzes maakt, het rendement verhoogt, kansloze projecten tijdig stopt en snel kunt ingrijpen waar nodig. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
__________________________________________________________________________________

Cloud belangrijk in transformatie

Bedrijven kijken steeds vaker naar de cloud om hun organisatie te transformeren. 47 procent denkt dat hun traditionele infrastructuur in de komende drie jaar wordt vervangen door een cloud infrastructuur. Onder consultants is dit maar liefst 54 procent. Het is daarmee duidelijk dat cloud computing een belangrijke rol speelt in het helpen van bedrijven bij het transformeren van hun operationele activiteiten.

“Het onderzoek laat zien dat Nederlandse organisaties actief hun business transformeren om maximaal te profiteren van de voordelen van cloud en Big Data analytics”, vertelt Hans Middelburg, Country Manager EMC Nederland. “Het is duidelijk dat deze veranderingen worden ingezet om de bredere doelen van de organisatie te ondersteunen. Dit betekent dat transformatie van IT niet op zichzelf staat, maar faciliterend is voor het succes van het bedrijf. Door het transformeren van hun bedrijf, IT-organisatie en medewerkersstructuur, zullen bedrijven in Nederland zien dat zij meer controle hebben en inzicht krijgen in hun markten, klanten en producten.”

Bron: EMC

Gerelateerde artikelen