Nederlanders gebruiken vakantiegeld voor vaste lasten

Detailhandel, energieleveranciers en telecombedrijven

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise op het ANP.

  • 10% van Nederlanders gebruikt vakantiegeld voor vaste lasten.
  • Financiële druk remt vakantieplannen voor velen
  • Vakantiegeldtraditie verandert door economische omstandigheden.

Over twee weken krijgen miljoenen Nederlanders vakantiegeld uitgekeerd. Het fenomeen vakantiegeld werd een halve eeuw geleden geïntroduceerd als prikkel om werknemers aan te sporen om op vakantie te gaan, met het idee dat ze daardoor langer fit en gemotiveerd blijven.


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Impact op verschillende sectoren

Het veranderende bestedingspatroon van vakantiegeld heeft duidelijke gevolgen voor verschillende sectoren en soorten bedrijven. Met name de detailhandel en dienstverlenende sectoren die gericht zijn op vaste lasten, zoals energieleveranciers, telecombedrijven en verzekeraars, merken een toename in betalingen rond de vakantieperiode. Aan de andere kant zien reisorganisaties en toeristische bedrijven mogelijk een afname in boekingen en uitgaven, aangezien een deel van de bevolking ervoor kiest om hun vakantiegeld anders te besteden.

Financiële druk voor vakantieplannen

Uit het onderzoek van Pricewise blijkt dat het voor 10 procent van de Nederlanders te duur is om op vakantie te gaan dit jaar. Voor huishoudens met kinderen tot twaalf jaar ligt dat percentage op bijna 17 procent. Een op de vijf Nederlanders geeft aan dit jaar minder lang op vakantie te gaan omdat alles duurder is geworden. Twaalf procent van de Nederlanders geeft aan sowieso nooit op vakantie te gaan.

Vakantiegeld voor vaste lasten

Ondanks dat de energieprijzen en inflatie zijn gedaald, blijft het voor veel mensen helaas nog steeds lastig om rond te komen, stelt directeur Hans de Kok van Pricewise. Ze moeten daardoor hun vakantiegeld wel voor vaste lasten moeten gebruiken. Wel zullen mensen die net onder modaal verdienen dit jaar netto iets meer vakantiegeld krijgen, doordat de inhouding van de loonbelasting is veranderd. Mensen met een modaal inkomen of hoger ontvangen een bedrag dat lager of gelijk is aan afgelopen jaar.

Gerelateerde artikelen