Nederland wil haast maken met e-invoicing

'Volgens de laatste berekeningen kan het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks 750 miljoen euro besparen door op e-invoicing over te stappen.'

Het MKB-Nederland, VNO-NCW en Minister Kamp van Economische hebben besloten om binnen afzienbare tijd te stoppen met het verzenden van papieren facturen en elektronische facturen in eigen formats. Een goede ontwikkeling voor e-invoicing in Nederland, want hiermee geeft ons land een signaal af en loopt zodoende vooruit op de Europese Commissie die elektronisch factureren pas in 2018 wil invoeren.
“We leven in een maatschappij waarbij praktisch alles digitaal is”, zegt Jörgen Hensgens, Country Manager Basware Benelux. “En daarom is het op z’n minst verwonderlijk te noemen dat overheden en het bedrijfsleven het merendeel van hun facturen nog steeds per post versturen.” 
Facturen op papier zijn niet alleen duur, maar ook fout- en fraudegevoelig. Volgens de laatste berekeningen van het MKB-Nederland en VNO-NCW kan het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks 750 miljoen euro besparen door op e-invoicing over te stappen. 
“Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Zo worden facturen verkeerd ingevoerd, verdwijnen deze op stapels papier of raken zoek. Om deze fouten vervolgens te herstellen, is tijd nodig. En dat kost geld.”
Er zijn verschillende manieren waarop betalingen vandaag de dag elektronisch plaatsvinden. De uitdaging is nu om bestaande systemen met elkaar te laten communiceren. Nederland zal daarom eerst kijken of een dergelijke aanpak aanslaat in het midden- en kleinbedrijf en de rest van het bedrijfsleven. Is dat het geval, dan wil het Ministerie van Economische Zaken deze techniek verplichten voor facturen die zijn gericht aan de overheid. 
Hensgens: “De Nederlandse overheid ontvangt momenteel reeds elektronische facturen, zij het mondjesmaat. Maar gezien de status als een van de grootste afnemers van diensten in Nederland kan dit enorme zoden aan de dijk zetten. Los daarvan is er nog een schone taak voor de overheid weggelegd om niet alleen facturen elektronisch te ontvangen, maar ook te verzenden.”
Bron: Basware

Gerelateerde artikelen