Nederland raakt achterop met digitalisering

Toegang voor mkb nodig tot investeringskapitaal om met AI aan de slag te gaan.

Nederland is gezakt van de vierde naar de negende plaats in de Euler Hermes Digitalization Index (EDI). China maakt precies de omgekeerde beweging en ging van negen naar vier. De rest van de top 10 bleef nagenoeg ongewijzigd.

Voor de onlangs verschenen digitaliseringsindex heeft Euler Hermes data van 115 landen onderzocht. Met de EDI-index meet de kredietverzekeraar de omstandigheden, voorzieningen en deskundigheid die landen bieden om digitale bedrijven te laten gedijen en traditionele bedrijven te ondersteunen bij hun digitaliseringsproces.

De index wordt samengesteld op basis van vijf parameters: goede connectiviteit, marktomvang, regelgeving, logistiek en kennis. De terugval van Nederland is volgens Euler Hermes vooral te wijten aan de daling van de connectiviteitsscore.

“Op zichzelf is de connectiviteit goed hier, we staan nog ind de top tien”, zegt Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland. “Maar het lukt niet om de vooruitgang die we elders zien bij te benen.”

Geeroms noemt het toenemend tekort aan geschikte professionals. “IT-bedrijven hebben de grootste moeite om gekwalificeerd personeel te vinden.”

Er zijn ook andere barrières. “Investeringen in de platformeconomie blijven achter. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa. Nederland doet het nog relatief goed, maar we moeten wel versnellen.”

“Denk aan investeringen in concrete platform-experimenten, bijvoorbeeld rond mobiliteit, zorg, energie, de bouw en de industrie. Daarbij is standaardisatie en betere data-uitwisseling nodig. De overheid zou daar mee het voortouw in kunnen nemen.”

 “Het kabinet stelde in 2018 dat Nederland dé digitale koploper van Europa moet worden. Dan moet er wel boter bij de vis. Er worden grote woorden gebruikt, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar het toekomstig belang van artificiële intelligentie (AI), dan valt de steun vanuit de overheid bar tegen.”

“Barrières voor start ups en het mkb om met AI aan de slag te gaan, moeten weggenomen worden. Denk bijvoorbeeld aan toegang tot investeringskapitaal. De overheid zou dit kunnen aanjagen, bijvoorbeeld door regels te versoepelen om het investeringsklimaat aantrekkelijker te maken.”

De VS, Duitsland en Denemarken vormen ook dit keer de top drie. De VS steekt met kop en schouders boven de rest uit. Onder meer dankzij het kennisecosysteem en gunstige regelgeving.

De opkomst van China lijkt niet te stoppen. In de drie jaar tijd steeg het land van de 17e plaats naar de plek 4. Ook Hong Kong, Zuid-Korea en Vietnam horen tot de sterkste stijgers. Dat geldt eveneens voor Saudi-Arabië: van 53 naar 41. Dit bevestigt de bereidheid van het land om over te schakelen naar een nieuw groeimodel.

 

 

Gerelateerde artikelen