Nederland overslagland

Overslag voor het buitenland nu goed voor een derde van het totaal.

De overslag van goederen vanuit Nederland naar het buitenland vormt nu een derde deel van alle overgeslagen goederen in de Nederlandse zeehavens, zo meldt het CBS vandaag. Het totale overslagvolume passeerde in 2018 voor het eerst de grens van 600 miljoen ton. In 2007 werd voor het eerst de grens van 500 miljoen ton gepasseerd. In de afgelopen twintig jaar is de afvoer van goederen uit de Nederlandse zeehavens meer dan verdubbeld. De invoer is in die periode met ruim een kwart gestegen.

Hardste groeier blijft het containervervoer: de overslag steeg met 4,5 procent, de aanvoer met 6 en de afvoer met bijna 3 procent. Van de invoer daarvan kwam bijna 20 procent uit China. Rusland en het Verenigd Koninkrijk volgen met meer dan 7,4 procent en bijna 6 procent. De import uit China nam echter met 12 procent af ten opzichte van 2017, terwijl die uit Rusland en het Verenigd Koninkrijk juist stegen, met 32 procent en 43 procent respectievelijk. Mogelijk hangt dat laatste samen met de aankomende Brexit.

De regio Rotterdam is goed voor driekwart van de goederen, maar zag een groei van slechts 1 procent. De regio Amsterdam zag een zelfde stijging, en is goed voor bijna 16 procent. Grootste stijgers waren Zeeland (Vlissingen en Terneuzen) en Groningen (Delfzijl en Eemshaven), die beide meer dan 10 procent zagen.

Lees ook: Meer export, online omzet, en onduidelijkheid.

(bron: CBS)

Gerelateerde artikelen