Meer export, online omzet, en onduidelijkheid

De export groeit gestaag en de online omzet maakt weer een sprong, ondanks aanmerkelijk hogere prijzen.

Het volume van de goederenexport in april was 1,9 procent groter dan in april 2018. De groei is groter dan in de vijf voorgaande maanden, meldt het CBS vandaag. Vooral de export van machines en chemische producten groeide. De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Het volume van de import was in april vrijwel hetzelfde als een jaar eerder.

De groei had nog hoger kunnen zijn, ware het niet dat sommige activiteiten naar een ander land zijn verplaatst. Het CBS voorspelt dat de omstandigheden voor de export deze maand minder gunstig dan in april. Dat komt vooral doordat het producentenvertrouwen van Duitsland verslechterde en de krimp op jaarbasis van de Duitse industriële productie groter was.

Verder deelde het CBS vandaag mee dat de detailhandel in april 15,9 procent meer online heeft omgezet dan in april 2018. De gemiddelde stijging voor alle omzet ging 2,3 procent omhoog, evenals het verkoopvolume. Eerder deze week meldde het CBS echter dat de consumentenprijzen over dezelfde maand 2,9 procent hoger waren vorig jaar, meer dus dan de omzet-/volumestijging. Het CBS gaf geen toelichting over deze discrepantie.
(bron: CBS)

Gerelateerde artikelen