Nederland eerste testland voor betalingen met gezichtsherkenning

Vandaag start in Nederland een proef waarbij consumenten online kunnen betalen via een vingerafdruk en/of gezichtsherkenning.

Nederland is het eerste land wereldwijd waar betalen met gezichtsherkenning in de praktijk wordt getest. 750 ABN AMRO creditcardhouders nemen aan de proef van MasterCard en International Card Services (ICS) deel die zal lopen van 19 augustus tot 30 november. De deelnemers van de proef kunnen de komende maanden zonder pincodes, wachtwoorden en bevestigingscodes eenvoudig hun online aankopen afronden.
 
MasterCardContactloze pasjes, smartphones en smartwatches zorgen al voor nieuwe betaalervaringen in winkels. Online shoppers verwachten hetzelfde gemak voor hun betalingen in webwinkels. Dit is een belangrijke reden voor MasterCard om de biometrische technologie te ontwikkelen. De digitale check identificeert gebruikers aan de hand van unieke persoonlijke kenmerken zoals de vingerafdruk of het gezicht. Tijdens het afrekenen in een webwinkel krijgt de consument een pop-up op zijn mobiele telefoon waarin hij met een eenvoudige vingerafdruk of gezichtsherkenning de transactie kan autoriseren.
 
De Nederlandse consument is vooruitstrevend in het omarmen van nieuwe technologieën en ons land is internationaal koploper in gemakkelijk, veilig en efficiënt betalingsverkeer. Om die reden wordt Nederland als ideaal testland gezien voor biometrische autorisatie. “Biometrische technologie is nu zover ontwikkeld, dat we het kunnen gebruiken om ook online betalingen simpeler en veiliger te maken. Deze proef gaat hiervoor het bewijs leveren. En wat is er nu makkelijker – en leuker – dan betalen met je eigen selfie of vingerafdruk”, aldus Arjan Bol, Country Manager MasterCard Nederland.
 
Het autoriseren van online betalingen gebeurt via ‘MasterCard SecureCode’, een beveiliging die vaak gebruikt wordt in combinatie met een wachtwoord of pincode. Het voordeel van biometrie ten opzichte van wachtwoorden is het gemak. “Mensen vergeten wachtwoorden, waardoor het betalingsproces onnodig lang en complex is. Wachtwoorden zullen daarom ook langzaamaan verdwijnen en plaatsmaken voor een mogelijk gebruiksvriendelijk alternatief als biometrische identificatie”, aldus André IJbema, Manager Risk Management bij ICS.
 
Klanten van ABN AMRO die in het bezit zijn van een MasterCard creditcard, kunnen de Identity Check App downloaden in de Apple Store (iOS) of via Google Play voor Android-gebruikers. Na registratie op de website wordt een e-mail gestuurd met een unieke code, waarmee de app geactiveerd kan worden voor online betalingen.
 
Het aanbieden van deze nieuwe betaalmethode is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met CA technologies. Na de testfase zullen MasterCard en ICS beoordelen of wordt verdergegaan met vingerafdruk en gezichtsherkenning voor de Nederlandse creditcardhouders.
 
__________________________________________________________________________
De Dutch FinTech Awards is hét platform voor toonaangevende FinTech-bedrijven. Duizenden banen in de bankwereld verdwijnen binnen enkele jaren door talloze ‘FinTech- startups’. Innovatieve bedrijven staan te popelen om talloze gefrustreerde klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Wereldwijd wordt er meer en meer geïnvesteerd in techbedrijven die de gevestigde orde graag omver willen werpen. Neem deel. Word lid van de FinTech Community, bezoek de FinTech Events, meld u aan voor de Dutch Fintech Awards.
__________________________________________________________________________          
 

Gerelateerde artikelen