Na Belgische en Duitse economie vertoont ook Frankrijk zwakte

Opnieuw een handelspartner met verzwakkende economie

De economie van Frankrijk is in het laatste kwartaal van vorig jaar niet gegroeid, maar ook niet gekrompen ten opzichte van de drie voorgaande maanden. Huishoudens kochten minder en ook de binnenlandse investeringen liepen terug. Daar staat tegenover dat Frankrijk meer verdiende aan de export, meldt het nationale statistiekbureau Insee bij een eerste raming. Dat meldt het ANP vandaag.

Lees ook:

Ook in het derde kwartaal steeg of daalde het bruto binnenlands product (bbp) van Frankrijk niet. Daarmee komt de Franse economische groei over heel 2023 uit op 0,9 procent, wat veel minder is dan de stijging van het bbp van 2,5 procent in 2022.

Economische belangen Nederland en Frankrijk

Frankrijk is een belangrijke handelspartner van Nederland. In 2021 bedroeg de handel tussen Frankrijk en Nederland 46,7 miljard euro, wat een stijging van 21% betekende ten opzichte van 2020. Volgens de Franse douane is Nederland de achtste klant en zevende leverancier van Frankrijk, goed voor respectievelijk 4% van de Franse uitvoer en 4,8% van de Franse invoer.

193 miljard aan investeringen

In 2021 was Frankrijk de op twee na grootste afnemeren de op zes na grootste leverancier van Nederland, goed voor 8,1% van de Nederlandse uitvoer en 3,6% van de invoer. Kruisinvesteringen vormen de tweede pijler van onze economische betrekkingen. In 2020 was Nederland met 193,6 miljard euro het op een na grootste gastland voor Franse buitenlandse investeringen.