Stroomnet belangrijkste handelspartner Nederland raakt vol

Tennet waarschuwt voor congestie Duits electriciteitsnetwerk

Het opwekken van windenergie in de Duitse Noordzee wordt beperkt door de schaarse ruimte op het stroomnet in Duitsland. Dat heeft operationeel topman Tim Meyerjürgens van netbeheerder TenneT zondag gezegd in een interview met persbureau dpa.

  • Duitse stroomnetknelpunten remmen windenergiegroei af
  • Afname windenergietransport van Noordzee naar Duitsland
  • TenneT-topman dringt aan op versnelling uitbreiding Duits elektriciteitsnet

Door knelpunten op het elektriciteitsnet in Duitsland is de hoeveelheid getransporteerde windenergie vanaf de Noordzee afgenomen met ruim 19 terawattuur. Dat is ongeveer 9 procent minder dan een jaar eerder en komt overeen met de energievraag van zo’n 6 miljoen huishoudens. De duurzaam opgewekte energie komt daardoor niet in het zuiden van het land terecht, waar deze juist nodig is voor de vele grote industriële bedrijven aldaar. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin./


 

“Door de aanhoudende talrijke knelpunten in het lektriciteitsnet op het land, moet de (stroom van) grote windmolenparken in de Noordzee in toenemende mate worden teruggeschroefd”, aldus Meyerjürgens. Tegelijkertijd merkt de TenneT-topman dat er vrijwel geen conventionele elektriciteitscentrales in het noorden van Duitsland zijn die hun productie terugschroeven.

Meyerjürgens roept dan ook op tot meer haast bij de uitbreiding van het elektriciteitsnet, bijvoorbeeld door het aanleggen van elektriciteitssnelwegen. Duitse economen en bedrijven uit de sector voorspellen dat er de komende jaren miljarden euro’s nodig zijn om die plannen te verwezenlijken.