Na Duitsland sukkelt ook België achteruit

Na economie van Oosterburen ook Zuiderburen in de versukkeling

De economische groei van België is in 2023 fors afgezwakt. Volgens de Belgische centrale bank bedroeg de groei 1,5 procent, tegen 3 procent in 2022. De afkoeling hangt onder meer samen met zwakte in de industrie. In het vierde kwartaal van 2023 groeide de economie van België met 0,4 procent op kwartaalbasis. Dat melden onder meer het ANP en een Zeeuwse nieuwssite.

  • Belgie is een van de grootste handelspartners van Nederland
  • Belgische industrie, bouw en horeca doen het slecht
  • Eerder meldde ook handelspartner Duitsland economische problemen

De belangrijkste sectoren in België die het moeilijk hebben, zijn de industrie, de bouw en de horeca. De industrie heeft te maken met een afname van de vraag en de bouwsector kampt met een tekort aan arbeidskrachten. De Belgische nieuwszender wijst er verder op dat de horeca bij onze zuiderburen te maken met de gevolgen van de coronacrisis, zoals beperkingen op de openingstijden en het aantal klanten.


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Het belang van het Belgische bedrijfsleven voor de Nederlandse economie is aanzienlijk. In 2020 was België de op twee na grootste handelspartner van Nederland, na Duitsland en China. De totale waarde van de Nederlandse export naar België bedroeg in 2020 ongeveer € 44,5 miljard, terwijl de totale waarde van de Nederlandse import uit België ongeveer € 35,5 miljard bedroeg.