Mobiliteit werknemers dwingt tot belastingverlaging

De toenemende mobiliteit van werknemers dwingt overheden meer en meer om de tarieven voor inkomstenbelasting te verlagen. In de afgelopen zes jaar is het hoogste tarief voor de inkomstenbelasting wereldwijd met gemiddeld 2,5 procent gedaald.

Deze daling is een belangrijk gevolg van het feit dat overheden een balans proberen te vinden tussen voldoende belastinginkomsten en de invloed van de toenemende wereldwijde mobiliteit van werknemers. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG naar de wereldwijde tarieven voor inkomstenbelasting.

Wereldwijd is het gemiddelde hoogste tarief voor de inkomstenbelasting gedaald van 31,3 procent in 2003 tot 28,8 procent in 2008. Belastingbetalers in de landen binnen de Europese Unie betalen evenwel nog altijd het hoogste tarief met gemiddeld 36,4 procent, gevolgd door de landen in Azië en de Stille Zuidzee met 34,6 procent en Latijns Amerika met 26,9 procent.

Van de onderzochte landen betalen inwoners van Denemarken het hoogste belastingtarief. Zij betalen een toptarief van 59 procent, gevolgd door inwoners van Zweden (55%) en Nederland (52%).

Gerelateerde artikelen