MKB in de wolken met software

Meer dan de helft zit in de cloud, maar is slecht beveiligd en stelt toch bij de tijd te zijn.

Door Bouko de Groot

Nederland heeft de hoogste 4G-dekking, het meeste internetgebruik en de meeste digitale overheidsdiensten volgens de index van de digitale economie en maatschappij (DESI) voor 2019. Capterra heeft daarom het softwaregebruik van het Nederlandse MKB eens in kaart gebracht.

De meest gebruikte softwaretoepassing is Office. De top vijf wordt verder aangevuld met Adobe, Google Drive, Exact en SAP. Die laatste drie maken veel gebruik van de cloud. En inderdaad, 56 procent van het Nederlandse MKB is inmiddels in de wolken.

Onveilig, ongetraind, toch vooruitstrevend

Verrassend is dat ondanks de toenemende rol van digitalisering en de ene na de andere hack die in het nieuws komt, toch slechts 28 procent van de ondervraagden zegt gebruik te maken van software voor data- en informatiebeveiliging. Tegelijkertijd stelt meer dan een derde geen enkele training te hebben gehad in het gebruik van de door het bedrijf aangeschafte software.

Dat alles lijkt niet te stroken met het zelfbeeld: bijna zes op de tien vindt namelijk dat hun bedrijf wat software betreft met de tijd mee gaat. En tien procent beweert zelfs dat hun bedrijf voorop loopt met digitalisering.

Nieuwe tech

Het positieve zelfbeeld en de goede voedingsbodem van de Nederlandse digitale economie betekenen wel dat goed gekeken wordt naar nieuwe technologieën. Het meest populair is Internet of Things (IoT): 15 procent maakt er al gebruik van en 23 procent wil het gaan doen.

IoT wordt op de voet gevolgd door 3D printen en artificial intelligence (beide 10 procent). Vlak daarna komen big data (9 procent), chatbots (8 procent), wearables (6 procent), blockchain (5 procent) en autonome voertuigen (3 procent).

Het kleine aandeel van blockchain is opvallend. Overigens stelt 11 procent het gebruik van blockchain aan het evalueren te zijn en 6 procent is van plan in de nabije toekomst te gaan gebruiken.

Lees ook: Plan de post-hack!

Gerelateerde artikelen