Middelgrote ondernemingen minder tijd kwijt met belastingaangifte

Middelgrote ondernemingen zijn wereldwijd minder tijd kwijt om hun belastingaangifte in te vullen. Het aantal uren dat ondernemers kwijt zijn aan alle verplichtingen is met vier uur afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Dit blijkt uit Paying Taxes, een onderzoek van PwC en de Wereldbank.

Paying Taxes vergelijkt de belastingdruk en de belastingsystemen van 189 landen met elkaar. De ranking is een indicator voor de fiscale druk waar ondernemers mee te maken hebben.
Gemiddelde belastingdruk
Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde wereldwijde belastingdruk op 40,9 procent ligt – voor Nederlandse ondernemers is dat 39 procent – en dat ondernemers 264 uur per jaar kwijt zijn aan aangifteverplichtingen. Het aantal betalingen dat ondernemers voor hun belastingafdracht jaarlijks moeten doen, is bijna 26. Nederland doet het fors beter met slechts negen betalingen.
Elektronisch indienen bespaart tijd
Sytso Boonstra, voorzitter van de belastingpraktijk van PwC, ziet grote verschillen voor ondernemers ten opzichte van de eerste editie van Paying Taxes uit 2004. ‘Door de opkomst van het elektronisch indienen, zijn ondernemingen fors minder tijd kwijt aan alle administratie. Voor middelgrote ondernemingen is dit op jaarbasis met bijna tien volle werkdagen per jaar verminderd. Van de 379 belastinghervormingen die we wereldwijd sinds 2004 hebben gezien, zijn er 105 gerelateerd aan elektronisch indienen.’
Vereenvoudiging belastingstelsel
Toch ziet Boonstra nog genoeg reden om veel aandacht te besteden aan belastingsystemen wereldwijd. ‘Paying Taxes laat zien dat er wereldwijd vooruitgang is geboekt met herziening van het belastingstelsel, maar er is nog steeds veel werk aan de winkel. Vereenvoudiging van het belastingstelsel heeft nog steeds absolute prioriteit en daar moeten we op blijven inzetten. Ook in Nederland is dit het geval. Een moderner belastingsysteem kan definitief economisch herstel ook weer aanjagen.’

Gerelateerde artikelen