Meenemen medewerkers belangrijk bij productiviteitsslag AI

Werkgevers maken zich zorgen over aanpasbaar vermogen medewerkers.

Artificial Intelligence (AI) lijkt dé sleutel tot hogere productiviteit. Ongeveer 40 procent van de leidinggevenden voorspelt dat AI meer dan 30 procent winst zal opleveren, blijkt uit het Global Talent Trends rapport van Mercer. Tegelijkertijd is er het risico dat medewerkers achter gaan lopen op technische ontwikkelingen en zich minder betrokken voelen, daarom is het belangrijk dat bedrijven ervoor zorgen dat zij medewerkers meenemen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

58 procent van de leidinggevenden gelooft dat technologie sneller vooruitgaat dan hun bedrijven medewerkers kunnen bijscholen. Het verhogen van de productiviteit hangt dus niet alleen af van technologie. De inrichting van functies is belangrijk. Deze moet ervoor zorgen dat medewerkers beter functioneren, technologie kan daarbij ondersteunen.

Zorgen aanpasvermogen medewerkers

Dit is wel een uitdaging. Ongeveer driekwart van de leidinggevenden maakt zich bijvoorbeeld zorgen over het vermogen van medewerkers om zich aan te passen. Daartegenover staat dat maar iets meer dan een kwart van de HR-leiders zeer zelfverzekerd is over het opbouwen van een succesvolle samenwerking tussen mens en machine.


Lees ook: 


Dat een bedrijf hier succesvol in kan zijn, leerde Covid ons. De mens kan zich snel aanpassen aan nieuwe situaties en technologische veranderingen, maar dan moet de noodzaak helder zijn. De technologie die medewerkers ondersteunt moet hen echt meerwaarde bieden.

Kloof tussen de top en medewerkers

Daarom is het belangrijk dat organisaties zich bewust zijn van de kloof tussen de opvattingen van de top van het bedrijf en medewerkers op de werkvloer. Als medewerkers centraal staan in de transformaties rond AI en er oog is voor hun specifieke vaardigheden, levert dat de meeste productiviteitswinst op. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Om ons huidige welzijnsniveau te behouden moeten minder mensen hoogwaardigere productiviteit leveren, zeker met het oog op de huidige krappe arbeidsmarkt. HR speelt een cruciale, leidende rol bij deze veranderingen en moet samenwerken met de leiders van een organisatie. Samen kunnen zij de benodigde transformatie realiseren door medewerkers goed mee te nemen. (ANP)

 

Gerelateerde artikelen